Dünya

Doğum oranı düşüklüğüne karşı yeni önlem: İş molalarında üreme izni!

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesinde doğum oranlarının düştüğü bir dönemde kadınları çalışmaya ve çok çocuk sahibi olmaya çağırdı. Ülkesinin 1990’dan bu yana doğum oranının düştüğüne dikkat çeken Putin, 10 ya da daha fazla çocuk sahibi olan ailelere bir defaya mahsus olmak üzere bir milyon ruble (545 bin Türk lirası) verileceğini söyledi. Rusya Sağlık Bakanı Shestopalov ise işyerlerinin molalarda üreme izni vermesi gerektiğini belirtti.

Abone Ol

Kremlin tarafından paylaşılan konuşma metnine göre, çarşamba günü Rusya'da kadınların mesleki ve insani çıkarlarını tartışmayı amaçlayan dördüncü yıllık Avrasya Kadın Forumu sırasında konuşan Devlet Başkanı Vladimir Putin, kadınların toplumdaki rollerine ve kadınların işbirliği ile barış taahhüdüne yönelik fikirlerine dair konuştu.

HEM ÇOCUK HEM KARİYER

Putin “Rusya geleneksel olarak kadınlara saygılıdır. Bu bağlamda devlet politikamız Kadınların Çıkarlarına Yönelik Ulusal Eylem Stratejisine dayanmaktadır. Bu amaçla çeşitli inisiyatifler ortaya konuldu. Kadınlar, bir yandan çok çocuklu geniş ailelerin dayanağı olarak kalırken diğer yandan da profesyonel anlamda başarılı olmaları için uygun koşullar yaratılmaktadır” dedi.

İŞ MOLALARINDA ÜREME İZNİ

Putin, kadınların “güzel, şefkatli ve çekici” oldukları ve “erkeklerin kavrayamadığı bir sırra sahip oldukları” için profesyonel kariyerleri ve anneliği bir arada yürütebildiklerini söyledi. Ayrıca kadınlara “barış, yaratıcılık ve ilerleme yararına başarılar” dilediğini de sözlerine ekledi. Öte yandan çok tartışılan bir açıklama da Rusya Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, azalan doğum oranına yardımcı olmak için insanların iş molalarında üreme iznine sahip olması gerektiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Yevgeny Shestopalov, Rusların bunu yapmaması için hiçbir neden olmadığını çünkü “hayatın çok hızlı akıp gittiğini” söyledi.

DOĞUM ORANI 1990’DAN BU YANA DÜŞÜYOR

World Population Review'a göre Rusya nüfus büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük ülkelerinden biri, ancak doğum oranı 1990'lardan bu yana düşüyor. Ülke bu yılın ilk altı ayında son 25 yılın en düşük doğum oranını kaydederken, artan ölümler ve savaş nedeniyle yaşanan göçler de bu oranı etkiledi. Reuters'a göre Şubat ayında Putin, Rusya'nın etnik olarak hayatta kalmasını doğum oranlarının artmasına bağlamış ve ailelerin etnik bir grup olarak hayatta kalabilmeleri için en az iki çocuk sahibi olmaları gerektiğini, ancak nüfusun artması için üç çocuk sahibi olmaları gerektiğini söylemişti.

GENÇ ANNE OLMAYA TEŞVİK

Sky News'e göre Rus Parlamento Üyesi (MP) Tatyana Butskaya, işverenleri kadın personelin doğum oranlarını değerlendirmeye teşvik ederken, diğer politikacılar Anna Kuznetsova ve Zhanna Ryabtseva Rus kadınlarını doğurganlıklarını en üst düzeye çıkarmak için daha genç yaşta, 18, 19 veya 20 yaşında çocuk sahibi olmaya çağırdı. Kanada devlet televizyonu CBC'nin haberine göre, bazı bölgelerdeki kadınların tam zamanlı öğrenciyken doğum yapmaları halinde tazminat almaları ile bu girişim maddi olarak bile teşvik edildi. Nüfusu artırma girişimi, Moskova'da 18 ila 40 yaş arasındaki kadınların yeni bir programa yönlendirilmesiyle doğurganlık testlerinin iyileştirilmesine de uzandı.

KAHRAMAN ANA ÖDÜLÜ

2022 yılında Putin'in Rusları daha fazla çocuk sahibi olmaya ikna etme çabaları, Stalin döneminden kalma ve 10 ya da daha fazla çocuk sahibi olan ailelere bir defaya mahsus olmak üzere bir milyon ruble, yani yaklaşık 545 bin Türk lirası ödeme yapılmasını sağlayan Kahraman Ana ödülünü yeniden uygulamaya koymaya kadar vardı. Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Sayım Bürosu'na göre, Rusya'da kadın başına düşen çocuk sayısı şu anda 1.5 ve ülkenin nüfusu 140.8 milyon. Sağlık Ölçütleri ve Değerlendirme Enstitüsü'ne göre nüfusu korumak için 2.1'lik bir doğum oranına ihtiyaç var. Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi Rosstat, ülke nüfusunun 2046 yılına kadar 15.4 milyon azalabileceğini öngörmektedir.