Oylum Talu'nun moderatörlüğünde ekranlara gelen Özgür İrade programının konukları 26. Dönem AK Parti Milletvekili Mehmet Metiner, 26. Dönem CHP Milletvekili Namık Havutça, gazeteci Nedim Şener, Oda TV Yazı İşleri Müdürü Can Özçelik oldu.

Programda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit ve tağşiş listesinde yer olan sonuçlar ve ünlü bir restoran zincirinden alınan numunelerde domuz eti çıkması tartışıldı.

“ARAMIZDA BİR SÜRÜ İKİ AYAKLI DOMUZ VAR”

Mehmet Metiner: En güvendiğiniz bankalar bile vatandaşları tokatlıyor. Aramızda domuzlar var olduğu sürece bu tür domuzluklar da olacak. Bir sürü iki ayaklı domuz var aramızda ne yapabiliriz?

“RAPORLARIN ORİJİNALLERİNİN SIZDIRILIYOR OLMASI BENDE ENDİŞE YARATIR”

Nedim Şener: Tespit doğruysa cezası neyse kesilmeli. Domuz etini bulmak kolay bir şey değil, tavuk ve sakatat karıştırmak daha kolay. Ben bazen bürokrasiden endişe ederim. O bürokrasi içerisinde farklı amaç ve anlayışa yakın insanlar olabiliyor. Bu durumun hıfzıssıhha enstitüleri tarafından bağımsız üniversiteler denetiminde Türkiye’nin bütün illerini kapsayarak incelenmesi gerekiyor. Raporların orijinallerinin belli mecralara sızdırılıyor olması bende endişe yaratır. Bakanlığın orijinalinde olan bazı dokümanların bazı mecralarda çıkması, alınan bazı ifadelerin hiç kimseye ulaşmadan Amerika’daki firari bir isimden çıkması bende hep soru işareti yaratır. Türk bürokrasisinin içinde hala bir dönemin izleri var. Bürokrasinin içinde sakatlık var. Yargıya güveniyor musun? Hayır. O zaman neden bürokrasiye güveniyorsunuz? Gıda denetimi üniversiteler tarafından bağımsız yapılmalı. Belki kötü niyetli birileri numune alım sırasında kötü niyetli birileri numunelerin arasına bir şeyler sıkıştırdı.

“KUMPAS İSE NEDEN SADECE ONLARA YAPILIYOR?”

Can Özçelik: Bakanlık açıkladı diye bu restoranda ‘domuz eti’ var demek haksızlık olur. Kanatlı bir hayvanın, tek tırnaklı hayvanların kıymanın içine girmesi daha kolay, maliyeti daha kolay. Domuz etine ulaşmak Türkiye’de çok zor. Köylerde yaban domuzuna ulaşabilirsin, onun da astarı yüzünden pahalı. Acaba başka bir oyun mu var diye aklıma geliyor? Türkiye’nin en geniş markası, herkesin yemek yediği bir restoran zinciri. Sahibine hiç söz hakkı tanımadan yoğun bir psikolojik harp yapılıyor. Kumpas iddialarına ilişkin o restoran zinciri açıklama yapmalı. Kumpas ise neden sadece onlara yapılıyor? Bu anlatılmalı.