3 Ekim 2015 tarihinde Milano’da düzenlenen Uluslararası Kahve Organizasyonu olarak bilinen Uluslararası Kahve Organizasyonu tüm dünyada resmi olarak kutlanmaya başladı. 1 Ekim tarihinde kutlanan kahve günü organizasyonunun başrol oyuncusu kahve, ilk olarak 15. yüzyılda Yemen’de keşfedilen bir içecek türüdür. Gittiği coğrafyanın kültürünü de taşımaya başlayan kahve, yüzyıllar boyunca birbirinden farklı anlamlar taşıyarak geliştirdi.

Filtre Kahve Cekirdegi Scaled

1 EKİM DÜNYA KAHVE GÜNÜ MÜ?

2015 yılında ilk olarak kutlanmaya başlayan kahve günü, her yıl 1 Ekim tarihinde kutlanmaya başladı. Kültürel, sosyal ve farkındalık açısından birbirinden farklı anlamlar taşıyan kahvenin gelişmesi ile aslında sosyal aktivitelerin ve etkinliklerin ana karakteri haline geldi.

Dünya Kahve Günü organizasyonunda bir yandan farklı kahve markaları tanıtmak için bir araç olurken, diğer yandan Dünya’da eşi benzeri olmayan kahvelerin tadımlarının sosyal ortamda tadımına bakılmasına ortam sağlıyor. Sosyalleşmenin bir parçası haline gelen kahvenin tüketiminin artmasıyla birlikte, kahve merakı olan kimselerin kahve üretim süreci, sürdürülebilir kahvede tarım ve çiftçilerin tanıtılmasında ve gelişmesinde destek sağlıyor.

Yurtta her ne kadar aile biretleri arasında çay tüketimi sohbet için bir içecek olarak tercih edilse de, etkinlikler ve kahve dükkanlarının artmasıyla birlikte kahve buluşmaların ana noktası haline geldi.

Winix Kahve Icmek Astima Iyi Mi

KAHVE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Dünya Kahve Günü buluşmalarına katılan kimseler, yaklaşık 146 ülkeden gelen kahve çeşitlerini tatma imkanı buluyor. Böylelikle, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Suudi Arabistan, Kolombiya, Ekvator, Belarus, Azerbaycan gibi ülkelerden ihracatın arttırılarak, etkinlikte bambaşka kahve çeşitlerinin sunulması sağlanıyor.

Türkiye’de yapılan kahve ithalatlarında 2024 yılının Ocak ve Ağustos aralığında 284,4 milyon dolarlık ithalat yapılırken, En çok kahve satın alınan ülkeler ise Brezilya, Hollanda ve Almanya oldu.

Kahve 1024X600

1 EKİM DÜNYA KAHVE GÜNÜ NEREDE KUTLANIR?

1 Ekim Dünya Kahve Günü etkinlikleri özellikle İstanbul’da bu yıl birçok belediye tarafından yapılan etkinliklerle kutlanırken, bazı avm ve kahve dükkanlarının da kahveye indirim uygulayarak kutluyor.

6 I Y O4 F J E10U Sz K6 Wkzr X Q A

1 EKİM DÜNYA KAHVE GÜNÜ NE ZAMAN?

Geçmişten günümüze kadar bakıldığında ilk olarak 3 Ekim 2015 yılında Milano'da Expo etkinliğinde kutlanan Dünya Kahve Günü, daha sonra Tayvan, Nepal, Brezilya, Peru, Kolombiya, Kosta Riko, İsviçre ve Türkiye gibi birçok ülkede kutlandı.  Kahve organizasyonu 1  Ekim 2024 yılında kutlanmaya devam ediyor.