Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabet ederek dün Türkiye'ye 12 yıl aradan sonra resmî ziyarette bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın havaalanında karşıladığı Mısır lideri Beştepe'deki karşılama sonrası Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katlım sağladı. İki lider ve heyetleri arasındaki görüşmeler sonrasında Ankara ile Kahire arasında yaklaşık 17 anlaşma imzalanırken, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında dostluk mesajı verildi.

"YENİ BİR SAYFA AÇILDI"

Bu kritik ziyaret ve Mısır-Türkiye ilişkileri bugün dünya basınında büyük yankı uyandırdı. Fransız haber ajansı Agence France Presse (AFP) iki liderin önce şubat ayında Mısır’ın başkenti Kahire’de ve dün de başkent Ankara’da gerçekleştirdikleri zirve sonrasında ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açtıklarını belirterek işbirliğini pekiştirmek amacıyla 17 anlaşma imzalandığını aktardı. Ayrıca AFP, Erdoğan ve Sisi’nin İsrail’in soykırım saldırılarına yaklaşık 335 gündür maruz kalan Gazze'de ateşkes ve kuşatma altındaki Filistin halkına daha fazla insani yardım ulaştırılması çağrısında bulunduğuna dikkat çekti.

"ERDOĞAN, SİSİ'Yİ HAVALİMANINDA KARŞILADI"

ABD merkezli haber ajansı Associated Press ise iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesinin ardından Mısır Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini yazdı. Erdoğan'ın Sisi'yi Ankara'daki havalimanında karşıladığına dikkat çeken AP, Sisi'nin sosyal medya hesabından paylaştığı "Ziyaretim Mısır ve Türkiye arasında yeni bir dostluk ve işbirliği dönemini başlatma yönündeki ortak iradenin bir yansıması" ifadelerine yer verdi.

"ANKARA-KAHİRE HATTINDA YENİ DÖNEM"

Katar merkezli haber kanalı Al Jazeera ise Sisi'nin, kendi ülkesi gibi bölgesel bir güç olan Türkiye ile bağların yeniden inşası için Ankara'ya gittiğini yazarak ziyaretin 12 yıl sonra bir ilk olduğuna dikkat çekti. Sisi'nin "Türkiye ziyaretim ekonomik ve ticari ilişkilerde yeni bir aşamaya öncülük ediyor” açıklamasına dikkat çeken Al Jazeera da iki ülke arasında 17 anlaşmanın imzalandığını belirtti. Ayrıca Al Jazeera muhabirlerinden Resul Serdar, görüşmenin yıllardır çeşitli konularda görüşe ayrılıkları bulunan Ankara ile Kahire hattında yeni bir dönemi başlattığını vurguladı.

"GAZZE MESELESİ İKİ ÜLKEYİ YAKINLAŞTIRDI"

Fransız haber kanalı France24, Türkiye ve Mısır'ın Gazze konusunda ortak bir tavır benimsediğini vurguladığı haberinde iki ülke arasındaki ilişkilerin İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım saldırıları sonrasında daha da ısındığını yazarak "Her iki lider de Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu ve kuşatma altındaki Filistin halkına daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiğini söyledi" ifadelerini kullandı.

"200 MİLYON DOLARLIK YATIRIM ANLAŞMASI"

İsrail merkezli Times of Israel gazetesi ise uzun süredir gergin devam eden ilişkilerin yumuşadığını ve iki ülkenin ticaret, savunma, sağlık, enerji ve çevre konuları dahil olmak üzere her alanda ilişkileri iyileştirileceğinin iki lider tarafından teyit edildiğini yazdı.  Middle East Eye ise Sisi'nin Türkiye ziyaretinde 200 milyon dolarlık yatırım anlaşması imzalandığına dikkat çekerek "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sisi'nin bizzat katıldığı etkinlikte, yıllardır süren anlaşmazlıklar ve bozulan ilişkilerin ardından yeni bir dönemin başlangıcı birlikte kutlandı” ifadesinde bulundu. ABD merkeli haber sitesi Al Monitor ise Erdoğan ve Sisi'nin ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel konulardaki eşgüdümün artırılması yönündeki kararlılıklarını yinelediklerini yazdı.

Türkiye ve Mısır arasında 17 anlaşma! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi dünyaya böyle seslendi: Kardeşim Erdoğan, dostum Sisi Türkiye ve Mısır arasında 17 anlaşma! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi dünyaya böyle seslendi: Kardeşim Erdoğan, dostum Sisi