Dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip ülkesi olan Japonya'da doğum oranlarını artırmak için hükümet çeşitli plan tasarılarında bulunmayı sürdürüyor. Hükümet geçen hafta evliliğe yönelik çöpçatanlık sitelerine onay vermişti, geçen günlerde de evlenmek için Tokyo'dan ve diğer şehirlerden kasaba ve köylere gidecek kadınlara 600 bin yen yani 140 bin TL verilmesini öngören bir plan duyurdu.

"ÇOK ANLAMSIZ"

Japon hükümeti bu yolla kırsal bölgelerde nüfusu artırmayı ve gençleri evlenerek çocuk sahibi olmaya teşvik etmeyi hedefliyordu.  Ancak bu plan ülkede büyük tepkilere yol açtı. Muhalefetteki Anayasal Demokrasi Partisi lideri Kenta İzumi, "Kadınlar kırsal alanlarda yaşamak istemedikleri için şehre gidiyor. Bu politika çok anlamsız" dedi.

"SADECE ANNE OLUNCA DEĞER VERİLİYOR"

Öte yandan sosyal medyada da tepkiler çığ gibi büyüdü. Birçok kişi yönetimin kadınlara sadece anne olduklarında değer verdiği yorumunu yaparken hükümet, tepkilerin ardından plandan vazgeçtiğini duyurdu.

DOĞUM ORANI ÇOK DÜŞÜK

Nüfusu hızla yaşlanan Japonya, doğum oranlarının düşüklüğü nedeniyle büyük kriz yaşıyor. Bu durum, uzmanlar tarafından orta vadede ekonomiyi yavaşlatacak bir eğilim olarak görülüyor.