Geçtiğimiz saatlerde Ege Denizi'nde peş peşe meydana gelen 4.3, 4.2 ve son olarak 4.9'luk üç deprem, korkuya sebep oldu. Depremlerin daha büyük bir sarsıntıya işaret olup olmadığı merak edilirken, Yıldız Teknin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Ekol TV'ye konuşarak uyarılarda bulundu. 

Depremin Selanik’in doğusunda gerçekleştiğini belirten Ersoy, "Depremler, Halkidiki yarımadasının en Kuzeyinde meydana geldi.  Burası aynı zamanda Kuzey Anadolu Fayının Saros körfezinden çıktıktan sonra vardığı en son noktalardan bir tanesi" dedi.

"YIKICI BİR HAL ALABİLİR"

4.9'luk depremin etkili bir sarsıntı olduğunun altını çizen Ersoy, "4.9 büyüklüğündeki bir deprem büyük gözükmeyebilir ama 30 tane 4 büyüklüğündeki depreme denk gelen bir enerjiye sahip. Hissedilme açısından 4’e göre çok daha geniş bir alanda hissedilir fakat yıkıcı değildir. Peş peşe gelen depremler buranın sismik bakımdan aktif olduğunu gösteriyor. Geçmiş aylarda da bu bölgede depremler oluştu. Tabii ki yine bu bölgede 6’yı geçen büyüklükte bir deprem oluşturabilecek faylar var. Yani yıkıcı bir hal alabilme potansiyeli var" ifadelerini kullandı.

TSUNAMİ UYARISI

Ege Denizi'ndeki depremlerin dikkatli izlenmesi gerektiğini işaret eden Ersoy, "Bu gibi depremler çevreden hissedilebilir ama Türkiye’den hissedildiğini düşünmüyorum. Bizi tetikleme durumu yok ama Türkiye’ye yakın adalarda örneğin Sisam adasında 2020’de gerçekleşen 7 büyüklüğündeki deprem hem bizi etkilemişti hem de tsunami oluşturmuştu. O bakımdan Ege Denizi’ndeki tüm depremleri dikkatli izlemek gerekiyor. Her ne kadar bizim kendi depremimiz olmasa da, vereceği hasar bakımından gerek depremin sarsıntısı gerekse oluşturacağı tsunami dalgaları açısından dikkat etmemiz gerekiyor" uyarısında bulundu.