Yaşam

Ekim ayında hangi balıklar yenir? Hangi balık daha lezzetlidir?

Mevsimler değişti, haliyle sofraya gelen balık türlerinin lezzetleri değişti. Besin değerleri birbirinden farklı olan balıklar, mevsim geçişleriyle birlikte yenilen balığın çeşidi de değişti. Peki, Ekim ayında hangi balıklar yenir? Hangi balık daha lezzetlidir? İşte mevsimlere göre yenilen balıklar…

Abone Ol

Sonbaharın gelmesiyle kış mevsimi kapıyı yavaştan araladı. Havaların soğumasıyla birlikte balıkçıların da sofralara kadar getirdiği balıkçıların çeşidi değişti. Tutulduğu mevsime göre tadı değişen balıklar, tam mevsiminde tutulduysa, tadı tam kıvamında, oldukça lezzetli oluyor. Her çeşit mezenin yanında tüketildiği balık çeşitleri folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum ve protein açısından oldukça besin değeri yüksek bir yiyecektir.  Mevsimsel değişimlere baktığımızda ise Aralık, Ocak, Şubat ayını kapsayan kış aylarında hamsi ve palamut tüketimi besin değeri ve lezzet açısından yüksek olurken, yaz aylarında ise çipura tercih etmek hem sağlıklı hem de daha lezzetli olmaktadır.

HANGİ AYDA HANGİ BALIK TÜKETİLİR?

Mevsimine göre balıkların tüketim tarihi de değişmektedir. Hangi ayda hangi balığın tüketilmesi aşağıdaki gibidir:

Ocak: Uskumru, lüfer, palamut ve istavrit, çinekop, tekir, kefal, kırlangıçtır.
Şubat: Kalkan, tekir, gümüş, hamsi, izmarit, mersin, torik, kefal, levrektir.
Mart: gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayındır.
Nisan: Gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı, kalkan, levrek, mercandır.
Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı, barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpittir.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalyadır.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit, istavrit
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat, istavrittir.
Eylül: Kılıç, sardalya, lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıçtır.

EKİM AYINDA HANGİ BALIKLAR YENİR?

Ekim, Kasım ve Aralık ayında tüketilmesi gereken balık türleri şöyledir:

Ekim: Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traçadır.
Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayındır.
Aralık : Uskumru, lüfer, palamut, torik, tekir, hamsidir.

HANGİ MEVSİMDE HANGİ BALIK TÜKETİLMELİDİR?

Yaz mevsiminde (Haziran, Temmuz, Ağustos) tüketilmesi gereken balıklar şunlardır:

Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, çinekop, sarıağız, akya, trança, sinarit, istavrit ve sarıkanattır.

Sonbahar mevsiminde (Eylül, Ekim, Kasım) tüketilmesi gereken balıklar şunlardır:

Kılıç, sardalya, lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç, barbunya, çipura, levrek, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça, sarıağız, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın, toriktir.

Kış mevsiminde (Aralık, Ocak, Şubat) tüketilmesi gereken balıklar şunlardır:

Uskumru, lüfer, palamut, torik, tekir, hamsi, istavrit, çinekop, kefal, kırlangıç, kalkan, gümüş, izmarit, mersin, levrektir.

HANGİ BALIK DAHA LEZZETLİDİR?

Ocak: Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç Ocak ayında en bol dönemini yaşarken, ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir.
Şubat: Mevsimin başlangıcını kalkan ile açarken Şubat ayında tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek lezzetlidir.
Mart: Bu ay hem lezzetli hem de bol bulunan balıklar gümüş, izmarit, mezgit, kalkan, kaya balığı, mezgit, kefal, levrek, yayın balıklarıdır.
Nisan: Kalkan, levrek, mercan en bol dönemini yaşarken; gümüş, izmarit, kalkan, mersin, barbun, levrek, kefal, kaya balığı lezzetlidir.
Mayıs:  Bu ayın en lezzetli balıkları barbun, istakoz, levrek, tekir, dil balığı, pavurya, kılıç, kırlangıç, karides, iskorpit gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığıdır.
Haziran: Bu ay mevsiminde çıkan en lezzetli balıklar Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalyadır.
Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit istavrit bu ay oldukça lezzetlidir.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat çok lezzetli iken, istavrit yine en lezzetini korumaktadır.


Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetini korurken; lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç, ve kırlangıç balığı en bol dönemini yaşamaktadır.
Ekim: Balık sezonunun açısından en canlı ayını yaşayan Ekim ayında barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça oldukça lezzetlidir. Palamut ise lezzette açısından zirveyi görmektedir.
Kasım: Bu ay en bol çıkan balık torik iken; lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın oldukça lezzetlidir.
Aralık : Uskumru , lüfer, palamut, torik ve hamsi bu ay lezzette zirvesini yaşarken; en çok avlanan balık türü ise tekir olmaktadır.

PALAMUT HANGİ AYDA YENİR?

Hemen hemen her ay balıkçılardan istenilen ve lezzetinden ödün vermeyen balık türü palamuttur. Ancak palamut balığı en çok Ocak, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında lezzetinin en doruk noktasına ulaşır.