Spor

Ekol TV Futbol ekibi Fenerbahçe Galatasaray derbisini yorumladı: Dostça mı yoksa gergin bir maç mı olacak?

Hem Türkiye'nin hem de dünyanın en önemli futbol derbilerinden biri olan Fenerbahçe - Galatasaray rekabetinde 401. randevu bugün oynanacak, nefesler tutuldu. Ekol Futbol ekibi, dev derbiyi yorumladı. Ekol TV Spor Müdürü Onur Yıldız ile Ekol TV muhabiri Sezgin Gelmez, derbinin kritiğini yaptı.

Abone Ol

Ekol Futbol (@ekolfutbolofficial)'in paylaştığı bir gönderi

ONUR YILDIZ / EKOL TV SPOR MÜDÜRÜ

Derbiler her zaman sürprizlere açıktır. Geçen sezonki derbilerden biri bizi pek fazla tatmin etmemişti ama diğerinde kırmızı kart vardı.

Şimdi Galatasaray ile Fenerbahçe arasında artık herhangi bir dostça oyunun geçmesi söz konusu değil. Bundan uzun yıllar sonra da yine böyle olacak. İki takım arasında dostluk falan kalmadı. Bunu söyleyip de pozitif yorumlar yapmak çok gerçekçi olmaz. Görüyorsunuz yöneticilerin yaptığı açıklamaları işte teknik direktörlerin, taraftarların birbirlerine yaptıkları açıklamaları görüyorsunuz. Hiç de dostça bir derbi olmayacak, ‘keşke olsun’ tarzı klasik ümit etmelerden de ben artık vazgeçtim.

DERBİDE KIRMIZI KART DA OLUR

Bu derbide kırmızı kart da olur, teknik direktörler de atılabilir, taraftarlar da çok fazla gerilebilir, oyuncular da gerilebilir. Onun dışında dost kelimesinin artık Galatasaray ile Fenerbahçe arasında çok da geçerli bir kelime olduğunu düşünmüyorum.

MOURİNHO’NUN, PSİKOLOJİK BASKISI

Mourinho’nun bu özelliğini hepimiz biliyoruz ama Okan Buruk derbilerde istatistiksel olarak çok başarılı. Daha önce Kadıköy’de kazandı, geçen sezon kaybetmedi. Orada ne yapması gerektiğini biliyor. Ben Okan Buruk’un tecrübesiyle bu baskıdan çok fazla etkileneceğini düşünmüyorum. O yüzden Mourinho’nun bu baskı söylemlerinin Galatasaray’ı, oyuncuları, Okan Buruk’u çok da fazla etkileyeceğini düşünmüyorum.

ICARDİ BU MAÇTA OYNAYACAK MI? KATKI SAĞLAR MI?

Icardi oynamayacak ve oynamamalı. Çünkü Osimhen gibi çok formda, dünyanın en iyi 5 forvetinden biri varken; sakatlığını atlattı mı atlatmadı mı bilinmeyen, 15 gündür idmanlara katılmayan bir Icardi’nin oynamaması lazım. O yüzden o oynamayacak, Osimhen oynayacak ve bence maça damga vuran isimlerden biri olacak. 

DZEKO MU EN-NESYRİ Mİ?

Ben Dzeko olacak diye düşünüyorum çünkü En-Nesyri’nin bir derbi tecrübesi yok. Son hali çok fazla tatmin etmedi Fenerbahçelileri. Daha Fenerbahçe’ye çok adapte olabildiğini düşünemiyorum. Böyle Dzeko gibi tecrübeli, lider, dominant bir oyuncu lazım. O yüzden Dzeko oynar diye düşünüyorum.

DERBİDE KIRMIZI KART ÇIKAR MI?

Derbide kırmızı kart çıkmaması sürpriz olur. Oyunculara tabii ki teknik direktörler bazı telkinlerde uyarılarda bulunuyor. ‘aman eksik kalmayalım’ diyorlar. Ama hakem başlangıç düdüğünü çaldıktan sonra ilk kavgada hepsi unutuluyor. O yüzden derbide kırmızı kart çıkacağını düşünüyorum. Hatta iki kırmızı kart çıkabilir.

SEZGİN GELMEZ/EKOL TV SPOR MUHABİRİ

Dostça bir maç olmaz. Tansiyon çok yüksek olur hatta şöyle söyleyeyim, maçın başlamasından 10 saat 20 saat önce zaten o dostluğun olmayacağı yöneticilerin demeçleriyle görüldü. Saha içinde de bu dostluk olmayacak hatta maç bittikten sonra 2-3 gün boyunca da karşılıklı demeçler karşılıklı suçlamalar gelecek. 

MOURİNHO’NUN, PSİKOLOJİK BASKISI DERBİYİ NASIL ETKİLER?

Bir kere Mourinho tribünlerin dilinden çok iyi anlayan bir insan. Tribünleri ateşleyen bir insan, hani taraftara 12. adam deniyorsa, Mourinho da burada kesinlikle 13. Adam olacak Fenerbahçe için. Onun yapacağı hareketler bugüne kadar lig maçlarında sürekli olarak oyuna müdahalelerini yaptı 4. Hakem ve hakemleri etkisi altında bırakmaya çalıştı doğal olarak takımı için. Mourinho çok ateşleyici bir faktör olacak fener için.

ICARDİ BU MAÇTA OYNAYACAK MI? KATKI SAĞLAR MI?

Bugün 18’de Galatasaray’ın son antrenmanı var, bu antrenmandan sonra takım dağılacak ve ertesi gün maç günü.
Icardi dün antrenman çıktı bugün de çıkacak. Ama çok az antrenman yapan bir oyuncu.
 Bir taktik çalışma yaparsa bu akşam yapacak sadece, elindeki geniş kadroyla ben Okan hocanın Icardiye şans vereceğini düşünmüyorum.
Osimhenin yedeği bu karşılaşmada muhtemelen batshuayi olacak. Ben ıcardi’nin 16ya 18e dahi gireceğini düşünmüyorum.

DZEKO MU EN-NESYRİ Mİ?

Mourinho çok kararsız kalacak bence, çünkü En- nesyri çok büyük umutlarla geldi ama şu ana kadar oynadığı karşılaşmalarda fazla bir varlık gösteremedi. Ben Dzeko’nun daha ağır basacağını düşünüyorum. 
Ama Galatasaray savunmasının da bu konuda çok çalıştığını biliyorum. Florya’da taktik çalıştıklarını biliyorum. Fenerbahçe’de de bu verdiğiniz iki isim dışındaki sürpriz isimlerden gol gelebilir.

DERBİDE KIRMIZI KART ÇIKAR MI?

Kırmızı kart anlık bir şey bunu söyleyebilmek çok zor ama kırmızı kart göre potansiyelinde çok futbolcu var. Kırmızı karttan bahsettiğiniz oyunun bir sertlik içinde geçmesiyse çok sarı kart çıkar ve sarıdan kırmızıya dönüşen olabilir. Bu maçta da çok sarı çıkar, kırmızı çıkabilir ama oyunun çok çok duracağından hatta 90 dakikalık sürede oyunun toplama oynamanın 50 dakikanın bile üzerine çıkmayacağını düşünüyorum.