Merkez Bankası faiz kararı için gözler PPK (Para Politikası Kurulu) eylül ayı toplantısında. Merkez Bankası PPK toplantısı ardından alınan faiz kararı kamuoyuyla paylaşılacak. Peki, Merkez Bankası faiz kararını 19 Eylül saat 14.00'te açıklayacak. Ekonomist Devrim Akyıl, Ekol TV'de 19 Eylül'de açıklanacak Merkez Bankası faiz kararı öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Ekonomist Akyıl, MB'nin faiz kararıyla ilgili olarak, "Biz milletçe gerçekten enflasyonla mücadele ediyorsak faiz indirmenin manası yok" dedi. 

"ENFLASYONLA MÜCADELE ETMEK LAZIM"

Ekonomist Akyıl enflasyonla mücadele için devlet harcamalarına dikkat çekerek, "Türkiye'de faizi yükseltmenin nedeni döviz kurunu dengede tutmak. Mart 2024 döneminde dolarda hızlı bir atak gerçekleşti ve bunun önünü kesmek için faizler kademeli olarak arttırıldı. Bunun ekonomiye ise çok ciddi yansıması oldu ve enflasyon hızla tırmandı. Biz milletçe gerçekten enflasyonla mücadele ediyorsak faiz indirmenin manası yok. Ama genel olarak bıktığımızda devlet yaptığı harcamalar ve uyguladığı zamlarda başı çektiğini görüyoruz. Yapılması planlanan faiz indiriminin kalıcı olacağını düşünmüyorum. İlerleyen dönemlerde ise yeniden faiz arttırımı olabilir" ifadelerini kullandı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI

Avrupa Merkez Bankası (ECB), eylül ayı toplantısı sonrasında mevduat faiz oranını 25 baz puan indirdiğini duyurdu. Böylelikle ECB, mevduat faizi oranını yüzde 3.75'ten yüzde 3.5'e çekildi.  ECB, politika faizi ve marjinal fonlama tesisinde de teknik ayarlama gerçekleştirdi. Bu ayarlamayla birlikte ana refinansman faizi ile marjinal fonlama tesisi 60 baz puan seviyesinde düşürülerek sırasıyla yüzde 3.65 ve yüzde 3.90’a çekildi.