CEYDA BIYIKLIOĞLU / EKOL HABER

Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre geçen haziranda küresel ortalama sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0.67 derece üzerindeydi. Haziran 2024 sıcaklıkları bir önceki en sıcak haziran olan 2023 Haziran ortalamasının 0.14 derece üzerine çıktı ve 16.66 derece olarak kaydedildi. Böylece geçen ay, insanlık tarihinin en sıcak haziranı olarak kayda geçti.

Konuyla ilgili Ekol Haber olarak 3 farklı uzmandan görüş alındı ve hepsine tek tek soruldu; “La Nina etkisi Türkiye’ye ne zaman gelecek?”

Prof. Dr. Levent Kurnaz “Temmuz başı itibarıyla El Nino etkisi bitti ve yavaş yavaş La Nina’ya geçiyoruz. Dolayısıyla bundan sonraki aylar, geçtiğimiz 13 ayın kırdığı rekorları devam ettirmeyecek” dedi.

Meteoroloji Uzmanı Esra Bayhan ise “Türkiye'de temmuz-ağustos aylarında sıcaklar pik yapıyor. Her ne kadar La Nina etkisine girmiş olsak bile bir süre daha El Nino’nun etkisini görmeye devam edeceğiz. Eylül sonuna kadar etkisini devam edecek” dedi.

Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir ise “Marmara ve ülke genelinde beklenen sıcaklık seviyesi yavaş yavaş düşmeye başlayacak” dedi.

La Nina

ESRA BAYHAN: TROPİK FIRTINA GÖRÜLEBİLİR

Bayhan, cümlesinin devamında El Nino ile birlikte tropik fırtınaların görülebileceğini belirtti ve şu açıklamayı yaptı: “La Nina etkisiyle birlikte tropik fırtınalar görülebilir. Aslında bizim enlemlerimizde çok sık görülmez daha çok çöllerde çöl fırtınası olarak da görürüz. Ancak son yıllarda Türkiye'de iklimin değişmesiyle birlikte daha önce çok rastlanmayan hava olaylarını da görmeye başladık. Örneğin bizim ülkemizde hortum da görmezdik çok sık ama son 15 yıldır hortumlar da görülmeye başlandı. Şimdi de yaz aylarında tropik fırtınalar görmeye başlayabiliriz.”

Esra Bayhan

TROPİK FIRTINA TÜRKİYE’DE GÖRÜLÜR MÜ?

ABD’de La Nina etkisinde sık sık meydana gelen tropik fırtınanın Türkiye’de görülme ihtimalinin olduğunu belirten Özdemir, “Elbette tropik fırtına görülebilir ancak bu küresel ısınmadan dolayı olabilir. Bunun La Nina etkisine bağlamak yanlış olur” dedi. 

Guven Özdemir

TÜRKİYE’Yİ DOLAYLI YOLDAN ETKİLEYECEK

Özdemir, El Nino ve La Nina olaylarının Türkiye'de, Pasifik Adaları, Okyanusya, Avustralya, Güney Amerika, Kuzey Amerika ve Asya gibi bölgelerde olduğu kadar belirgin etkiler yaratmadığını belirtti. Bu sebeple Türkiye özelinde kesin değerlendirmeler yapmanın zor olduğunu vurgulayan Özdemir, bu hava olaylarının Türkiye'yi küresel ölçekteki etkilerine benzer şekilde etkilediğini ancak bu etkinin daha az belirgin olması nedeniyle tutarlı öngörülerde bulunmanın güçleştiğini ifade etti.

LA NİNA ETKİSİ ÜLKEMİZDE NE KADAR SÜRECEK?

Uzmanlara göre, La Nina olayları genellikle 9 ila 12 ay sürer, ancak bazı durumlarda 2 yıla kadar devam edebilir. Bayhan ise dünya genelinde 6 ay sürebileceğini ifade etti.