Ekonomi

Emekli olanlar dikkat! Bir anda maaşınız kesilebilir: Çalışan milyonlarca emekliye flaş uyarı

Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayanlar dikkat! SGK, sigorta prim kodlarının yanlış girilmesi halinde maaş kesintisi yaşanabileceğini belirtti. İşte maaş kaybını önlemenin yolları...

Abone Ol

Emeklilik sonrası çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) önemli bir uyarı yaptı. Emekli çalışanların sigorta prim kodlarının hatalı girilmesi maaş kesintisine yol açabiliyor. İşverenlerin emekli çalışanlarını "02 kodlu Sosyal Güvenlik Destek Primi" üzerinden kaydetmesi gerekiyor. Ancak, yanlışlıkla "01 kodlu Tüm Sigorta Kolları" seçilirse emekli maaşı kesiliyor.

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, işverenin primleri yanlış yatırması durumunda yapılması gerekenleri anlattı. Yılmaz, emekli çalışanların yanlış kod girilmesi durumunda işverene durumu bildirerek hatanın düzeltilmesini talep etmeleri gerektiğini açıkladı. SGK uzmanı şöyle devam etti;

KESİLEN MAAŞ GERİ ALINIYOR MU?

"İşveren müdahaleyi yaptıktan sonra SGK’ya başvurarak durumu bildirmeleri ve maaşlarının kayıp olmadan ödenmesini talep etmeleri gerekiyor. Bu süreçte kesilen maaşlar, genellikle 20-25 gün içinde geri alınabilir."

Sigortalının talepte bulunması halinde, SGK tarafından yapılacak inceleme sonucunda meslek adı ve kodunun yanlış bildirildiğinin anlaşılması halinde işyeri bazında ve her bir beyanname dönemi için idari para cezası uygulanacak.