Ekol TV'de haftanın ekonomi gelişmelerinin değerlendirildiği Paranın Yönü programında Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran, en çok kazandıran ve kaybettiren yatırım araçlarını yorumladı.

ALTIN ÇOK HIZLI ÇIKTI

Altının Ons bazında aylık yüzde 6'ya yakın düşüş yaptığını belirten Mert Başaran, altının öncesini de anımsatarak, çok hızlı bir şekilde çıktığının altını çizdi. Düşüşü borsayı örnek göstererek anlatan Mert Başaran, "Borsada 800'lerden binlerden buraya geldi. Bir şey çok arttığında alıyoruz, ondan sonra da o hastalığımızdan vazgeçmiyoruz" dedi.

DOLAR ÇOK SERT HAREKET YAPABİLİR

Dolarda durumun tam tersi olduğunu kaydeden Mert Başaran, yatırımcılara şu uyarılarda bulundu:

"Dolar; 'bir gün bunun acısını çıkarırım' diyor. Enerji çok acayip birikti. Çok sert bir hareket yapabilir. 1 yıldır dolar tutan inanılmaz para kaybetti. 10 milyon lirayı dolarda tutan biri 1 yılda 3.5-4 milyona yakın bir parayı yaktı."

ABD'DEKİ 2.5 YILLIK FAİZ GETİRİSİ KADAR GETİRİ SAĞLADI

Haftanın en çok kazandıran yatırım olan gümüşü yorumlayan Mert Başaran, gümüşün 34-35 bandını kırması halinde çok farklı şeyler konuşulabileceğini söyledi. Dolar bazında yüzde 13.44 arttığına dikkat çeken Mert Başaran, "Belki de Amerika'daki 2-2.5 yıllık faiz getirisi kadar getiri sağlamış" ifadelerini kullandı.

BORSADA BU ÇOK ÖNEMLİ

Borsanın en alt seviyesinin 120 dolar olduğunu, savaş büyümediği sürece o noktaların görünmeyeceğini kaydeden Mert Başaran, şöyle devam etti:

"Borsada 8 bin 700'ün altına gelmediği sürece sorun yok. THY yüzde 15-20 düşmüş. Ama yüzde 80 düşen hisse var. Biraz daha zor düşen hisselerde olmak çok önemli."

BİTCOİN 57 BİNİ GÖREBİLİR

Yıl bazında yüzde 121 kazandıran Bitcoin'i de değerlendiren Mert Başaran, yatırım aracının yatay seyrettiğini aktardı. Bir hafta içinde kırılmalar olabileceğini belirten Mert Başaran, 57-58 bin civarını görebileceğini dile getirdi. Mert Başaran, "73-74'e kadar yatay hareket sürer. Kasımdaki ABD seçimleri yaklaştıkça 70 sınırını görür" dedi.