Ekonomi

ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK? TÜİK Eylül ayı TEFE TÜFE verileri hangi gün açıklanır?

Enflasyon ne zaman açıklanacak merak ediliyor. Zira yılbaşında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları enflasyon verilerine göre belirlenecek. Türkiye İstatistik Kurumu her ayın ilk günlerinde bir önceki ayın enflasyon verilerini açıklıyor. Maaş zamları için gerekli olan iki kritik veri açıklandı. TÜİK Eylül ayı TEFE TÜFE verileri ile de üçüncü veri kamuoyu ile paylaşılacak…

Abone Ol

TÜİK Eylül ayı TEFE TÜFE verileri ile ocak ayında yapılacak memur ve emekli zammı için gerekli olan 6 veriden üçüncüsü ortaya çıkmış olacak. Temmuz ve ağustos ayı enflasyon verileri rakamları açıklanmış, milyonlarca kişi şimdiden emekli zammı hesabı yapmaya başlamıştı. Peki, bu ayki enflasyon ne zaman açıklanacak? İşte yanıtı…

TÜİK EYLÜL AYI TEFE TÜFE VERİLERİ HANGİ GÜN AÇIKLANIR?

Enflasyon verileri (TEFE-TÜFE) her ayın 3’ünde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bu tarihin hafta sonu ve resmi tatile denk geldiği zamanlarda ise verilerin açıklanması tatil ardından gelecek ilk iş gününe erteleniyor.

Eylül ayı enflasyonu ise 3 Ekim Perşembe günü saat 10:00’da açıklanacak.

2 AYLIK ENFLASYON NE KADAR?

Temmuz ayında enflasyon aylık yüzde 3.23 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 3.23 zammı şimdiden hak etmiş oldu.

Ağustos ayında enflasyon aylık yüzde 2,47 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 3.23, Ağustos ayı için de yüzde 2,47 zammı hak etti ve kümülatif fark yüzde 5.77 oldu.

EMEKLİ ZAMMI ENFLASYON TAHMİNİNE GÖRE NE KADAR OLACAK?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre piyasa katılımcılarının yıl sonu tüketici fiyatları (TÜFE) beklentisi yüzde 43,31'den yüzde 43,14'e indi. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 28,71 iken, bu anket döneminde yüzde 27,49 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 19,30 ve yüzde 18,38 olarak gerçekleşti.

SSK ve BağKur emeklilerine yapılacak zam için 6 aylık enflasyon rakamları baz alırken, memur ve Emekli Sandığı emeklilerine yapılacak zam için toplu sözleşme zammının yanı sıra 6 aylık enflasyon oranı baz alınıyor. 7. Dönem toplu sözleşmesi kararlarına göre memur ve Emekli Sandığı emeklisine 2025 yılı başında yüzde 5 + enflasyon farkı oranında zam yapılacak.

Eğer Merkez Bankası’nın tahminlerinin gerçekleşmesi halinde ise 2024'ün ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 14,76 olarak çıkacak. Bu ise yıl başında SSK ve BağKur emeklisinin maaşına yüzde 14,76 oranında zam yapılacağı anlamına geliyor. Diğer yandan bu tahminlerle enflasyon farkı yüzde 4,33 olurken memur ve Emekli Sandığı emeklisi için ortaya çıkan zam oranı yüzde 10,59 olacak.