İsrail’in Hayfa kentinde bulunan Hecht Müzesi’ni gezen 4 yaşındaki bir çocuk, müzede sergilenen 3 bin 500 yıllık testiyi kırıldı. Çocuğun, testinin içinde ne olduğunu merak ederken kazara kırdığı öğrenildi.

3 BİN 500 YILLIKTI

İsrail’de inanması güç bir olay meydana geldi. Müzeyi babası ile birlikte gezmek için uğrayan 4 yaşındaki çocuk 3 bin 500 yıllık testiyi elinden düşürerek kırdı. Müzede sergilenen tarihi bir eserin etrafında herhangi bir güvenlik önleminin olmaması dikkat çekti. Müze yetkilileri, testinin etrafına ‘ilgi çekici’ olması için güvenlik önlemi koymadıklarını duyurdu.

TESTİ BRONZ ÇAĞINDAN KALMA

Tarihi Bronz Çağı’na kadar uzanan testi, müzede 35 yıldır sergileniyordu. Küçük çocuğun babası, olayın nasıl gerçekleştiğini anlattı. Testinin içinde ne olduğunu merak ettiğini söyleyen baba, çocuğun kavanozu hafifçe çekerek yere düşürdüğünü söyledi. Baba, oğlunun kırılan kavanozun yanında görünce şoka girdiğinin altını çizerek 'Bunu yapan benim çocuğum değil' diye düşündüğünü anlattı.

İ S R A İ L1

AİLE TEKRAR MÜZEYE DAVET EDİLDİ

İngiliz basınında yer alan habere göre, Müze Müdürü Dr. Inbal Rivlin, çocukla bizzat konuşarak korkmaması için telkin etti. Müze Müdürü sonrasında çocuğun ailesini gezmeleri için tekrar davet etti. Müze yöneticisi Lihi Laszlo, müzede sergilenen eserlere ‘kasıtlı’ olarak zarar verilmesi durumunda durumun ciddi şekilde ele alındığını belirterek, “Ancak burada durum böyle değil. Kavanoz küçük bir çocuk tarafından kazara zarara uğratıldı ve durum buna göre değerlendirilecek” ifadelerini kaydetti.

Israil4

ŞARAP YA DA ZEYTİNYAĞI SAKLAMAK İÇİN KULLANILIYORDU

Müze yetkililerinden öğrenilen bilgilere göre, Bronz Çağı’ndan kalma olan testinin yaklaşık 3 bin 500 yıllık bir geçmişi olduğu değerlendiriliyor. Küpün, şarap ya da zeytinyağı saklanması ve taşınması için yapıldığı tahmin ediliyor. İsrail’in orta kısmındaki Samiriye'de keşfedilen küpün Akdeniz'in doğusundaki Kenan bölgesine özgü olduğu söyleniyor.

RESTORE EDİLEREK YENİDEN SERGİLENECEK

Öte yandan müze yetkilileri, kırılan küpün restore edilmesi için bir ekip oluşturulduğunu ve tamiratın bitmesinin hemen ardından yeniden sergileneceğini söyledi.