Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Türkiye ziyareti sırasında başkent Ankara’daki TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasını dünyada büyük yankı uyandırdı. Uluslararası haber kuruluşları Abbas’ın konuşmasını manşetlere taşıdı…

"ABBAS'TAN BMGK'YA ÇAĞRI"

Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da "Filistin Devlet Başkanı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının derhal durdurulmasını talep ediyor" başlığıyla yayımlandı. Haberde, Abbas'ın hükümet üyeleriyle Gazze'ye gitme kararına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bunun güvence altına alınması çağrısına vurgu yapıldı.

Katar haber ajansı QNA, Abbas'ın TBMM kürsüsünden yaptığı konuşmayı, "Filistin Devlet Başkanı, Filistin liderliğinin tüm üyeleriyle birlikte Gazze'ye gitme niyetini duyurdu" başlığıyla verdi. Haberde, Abbas'ın konuşma yaptığı TBMM'deki Filistin Konulu Olağanüstü Toplantı'ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığına dikkati çekildi.

Umman haber ajansı ONA'nın Abbas'ın konuşmasına geniş yer verdiği, "Abbas: İsrail, Filistin halkına karşı soykırım savaşı yürütüyor" başlıklı haberinde, Filistin Devlet Başkanı'nın İsrail'in Filistin halkına karşı işlediği suçlar karşısında uluslararası çevrelerin sessizliğini kınamasına değindi.

"ABBAS TBMM'DE"

Mısır haber ajansı MENA da Abbas'ın hitabını, "Filistin Devlet Başkanı: Tarihi bir zulme, savaş ve soykırım suçlarına maruz kalıyoruz" başlığıyla verdi. Haberde, Abbas'ın Gazze'ye gitme kararına ve Türkiye, Mısır ve Ürdün'e Filistin davasına yönelik desteğinden dolayı övgüde bulunduğuna değinildi.

Suudi Arabistan merkezli "El-Arabiyye" kanalı, Abbas'ın konuşmasını internet sitesinden "Abbas TBMM'de: Gazze'ye gideceğim" başlığıyla yayınladı. Suudi Arabistan'da çıkan "Eş-Şark el-Avsat" gazetesi de geniş yer verdiği Abbas'ın konuşmasını, "Abbas TBMM'de: Filistin liderliğiyle Gazze'ye gitme kararı aldım" şeklinde okuyucularına sundu.

Mısır'da yayın yapan "Al Qahera News" de "Filistin Devlet Başkanı, BMGK'ye Gazze'ye erişimini güvence altına alma çağrısı yapıyor", "Abbas: İşgalci İsrail'in Gazze'deki barınma merkezlerinde her gün işlediği katliamlar karşısında uluslararası toplum sessiz kalıyor" gibi çeşitli başlıklarla öne çıkardı. Katar merkezli Al Jazeera ve Al Araby televizyonları, Abbas'ın TBMM'deki konuşmasını, hükümet üyeleriyle birlikte Gazze Şeridi'ne gitme kararı ve BMGK'ya Gazze'ye ulaşmalarını güvence altına alma çağrısını öne çıkararak verdi.

"ABBAS, GAZZE'YE GİTME NİYETİNİ AÇIKLADI"

Cezayir'de çıkan "El-Bilad" gazetesi de Abbas'ın açıklamalarını, "Mahmud Abbas, tüm Filistin liderliğiyle birlikte Gazze'ye gitme niyetini açıkladı" şeklinde duyurdu.

Bir diğer uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Filistin liderinin Türkiye meclisine özel oturumda seslendiğini belirtip “Abbas Türk parlamentosuna Gazze'ye gideceğini söylüyor” başlığını attı. Gazze'ye seyahat duyurusunun Türk milletvekilleri tarafından alkışlandığını kaydeden AFP, savaşın başından bu yana İsrail tarafından Akdeniz kıyı şeridine kimsenin girmesine izin verilmediğini hatırlatarak Abbas, en son Gazze'yi 2007 yılında ziyaret ettiğine dikkat çekip “17 yıl aradan sonra bir ilk” diye konuştu.

"FİLİSTİN LİDERİ GAZZE'Yİ ZİYARET EDECEĞİNİ SÖYLÜYOR"

Amerikan Newsweek dergisi Abbas'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlandığını aktardı, “Filistin lideri Gazze'yi ziyaret edeceğini söylüyor” başlıklı haberinde savaşın Gazze'yi harabeye çevirdiğini vurguladı.

Fransız Le Monde, “Abbas Türkiye parlamentosuna Gazze'ye gideceğini söylüyor” başlığını tercih etti, TBMM'nin Filistinli lider için özel olarak toplandığını okuyucularına aktardı. Le Monde gazetesi Abbas'ın Türk ve Filistin bayraklarının yer aldığı bir beyaz atkıyla kürsüye çıktığını, kendisini dinleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da aynı atkıyla parlamentoya geldiğini bildirdi.

"HAYATINA MAL OLSA BİLE GAZZEYE GİDECEK"

İsrail basınından Times of Israel, “Abbas Türkiye'de hayatına mal olsa bile Gazze'ye gideceğini duyurdu, Haniye'nin yasını tutuyor” başlığıyla okurlarının karşısına çıktı. Yine İsrail'den Jerusalem Post, Ankara'dan yapılan açıklamaları “Mahmud Abbas Gazze ve Kudüs'ü ziyaret etmeyi planlıyor” başlığıyla sundu.

Middle East Monitor Ankara'nın Binyamin Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde alkışlanmasından sonra Filistin liderini davet ettiğini vurgulayıp “Abbas Türk parlamentosuna Gazze ve Kudüs'ü ziyaret edeceğini söylüyor” başlığını tercih etti.