Gündem

23 Eylül ekinoksu nedir ve neler olur? Sonbahar ekinoksu nedir ve ne anlama gelir?

Kuzey yarım kürede sonbaharın gelişini gösteren 23 Eylül ekinoksu, günün hakkında en çok arama yapılan konularından biri durumunda bulunuyor. Bu yıl sıcak bir yazı geride bırakan Türkiye'de de merakla beklenen ekinoksa dair detayları derledik!

Abone Ol

Sonbahar ekinoksu olarak da bilinen 23 Eylül ekinoksu için beklenen gün geldi çattı. Türkçe anlamı olarak gün tün eşitliği anlamına gelen ekinoks, bugün yaşanacak. İşte, kuzey yarım kürede sonbaharın başlangıcı olan ekinoks ile ilgili bilgiler...

23 EYLÜL EKİNOKSU NEDİR? Yılda iki defa gerçekleşen ve gündüz ile gecenin eşit olması anlamına gelen ekinoks, 21 Mart ve 23 Eylül'de meydana geliyor. Kuzey yarım kürede geceler, gündüzlerden daha uzun olmaya başlarken güney yarım kürede ise tersi oluyor. 23 Eylül, kuzey yarım kürede sonbahar, güney yarım kürede ise ilkbaharın başlangıcı oluyor.

23 EYLÜL EKİNOKSU ÖZELLİKLERİ Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür.

DOĞADA EYLÜL EKİNOKSUNUN BELİRTİLERİ Yazın bittiğini ve kışın geldiğini ifade eden işaretler artık her bölgede, dünyanın kuzey yarısında görülüyor. Kuzey Yarımküre'de şafak daha geç, gün batımı ise daha erken gelir. Kuşlar ve kelebekler güneşin yolu boyunca güneye göç ediyor. Kısalan günler havaların soğumasını beraberinde getiriyor. Etrafımızdaki ağaçlar ve bitkiler bu yılın büyüme döngüsünü sonlandırıyor.