Beyoğlu'nun ismi nereden geliyor biliyor musunuz? İşte ismin babası olay bey ve oğul
İstanbul'un en işlek noktalarından biri olan Beyoğlu'nun isminin nereden geldiğini biliyor muydunuz?. Galata Kulesi, Taksim, İstiklal Caddesi ile başlı başına bir tarihi taşıyan Beyoğlu'nun hikayesi nedir? İşte ismin babası olay bey ve oğul
Abone Ol
ADI PERA OLARAK BİLİNİYORDU
Daha çok ticarette önemli bir konumu olan Beyoğlu, 13. yy'da Cenevizli tüccarların yönetimine verilmişti. 15. yy'a gelindiğinde Beyoğlu'nun nüfusu 100 bini bulmaya başlamış, nüfusuyla dünyanın sayılı büyük kentlerinden biri haline gelmişti. Fakat o zamanlarda Beyoğlu, Pera adıyla anılıyordu.
Beyoğlu'nun eski adı olan Pera, zamanla daha küçük bir alanı tanımlamak için kullanılmaya başlandı. 1925'te resmi yazışmalarda kullanımı kaldırılan Pera kelimesi, "karşı yaka", "öte" anlamına geliyordu.Yabancılar, Beyoğlu'na Pera demeye devam etse de Türkler 'Beyoğlu' ismini kullanıyordu.
İSMİ NEREDEN GELİYOR?
Beyoğlu'nun isminin nereden geldiği tam olarak bilinmiyor. Bu konuda çok çeşitli rivayetler bulunuyor.
İlk rivayete göre, Fatih Sultan Mehmed zamanında Pontus prenslerinden Aleksios Komnenos islamiyeti kabul etmişti. Komnenos, Pera'da oturmaya başlamış ve zamanla oraya Beyoğlu denmeye başlamıştı.
İkinci rivayette ise Kanuni zamanındaki Venedik elçisi Andre Giritti’nin oğlu Luigi Giritti'nin adı geçer.Elçinin Rum bir kadınla evlenmesinden dünyaya gelen Luigi Giritti, Türkler tarafından 'Bey Oğlu” ismiyle anılıyordu. Luigi Giritti'nin oturduğu konak da Taksim yakınlarındaydı. Zamanla bu yerleşim yerlerine de Beyoğlu denmeye başlandı.
BEYOĞLU'NUN HİKAYESİ
Başka bir rivayette ise Kanuni Sultan Süleyman döneminde burada oturan bir Venedik elçisine, yazışmalarda 'Beyoğlu' dendiği söylenir.Zamanla, elçinin oturduğu bu yerlere, Beyoğlu denmeye başlanmıştır.
Kaynak: Beyoğlu Belediyesi
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Ekol Haber sitemize
abone olun.