Yaşam

Eylülde hangi balıklar lezzetli olur? EYLÜL AYINDA YENECEK BALIKLAR.

Eylül ayının gelmesiyle tezgahlar yeniden balıkla kavuşmaya başladı. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizde pek çok farklı balık çeşidi yer alırken, uzmanlar ve bizzat balıkçılar deniz suyu sıcaklıkları ve üreme mevsimlerindeki değişiklikler nedeniyle balıkların lezzetinin değiştiğini belirtiyor. Peki, eylülde hangi balıklar lezzetli olur? İşte eylül ayında yenecek balıklar listesi.

Abone Ol

Balık yasağının kalkmasıyla balık pazarları da hareketlenmeye başladı. Yapılan ilk açıklamalara göre bu yıl tezgahlarda balık bolluğu yaşanacak. Lezzetinin aynı sıra sağlık için de bol bol tüketilmesi tavsiye edilen balıklar sofraları süslemeye başalarken, pek çok kişinin aklında “Eylülde hangi balıklar lezzetli olur?” sorusu yer alıyor. Bu kapsamda eylül ayında yenecek balıklar ve bu balıklar hakkında bilgileri bir araya getirdik…

EYLÜLDE HANGİ BALIKLAR LEZZETLİ OLUR? Balık uzmanlarının ve yıllarını balıkçılığa vermiş olanların yaptıkları açıklamalara göre göre eylül ayında en lezzetli olan balıklar arasında Sardalya, İstavrit, Kılıç, İzmarit, Kolyoz, Lüfer, Çinekop, Barbun, Kırlangıç ve Çipura gibi balıklar yer alıyor.

KOLYOZ BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Uskumrugiller familyasına ait olan Kolyoz, genellikle Marmara ve Karadeniz'de bulunur. Parlak ve gümüş rengindeki pullarıyla bilinen kolyoz, güçlü yüzme kabiliyeti ile dikkat çeker ve sürüler halinde yaşar. Yağlı bir ete sahip olan kolyoz genellikle ızgarada pişirilerek tüketilir.

LÜFER BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Ilıman ve sıcak denizlerde yaşayan lüfer balığı Ege Denizi’nde kış aylarında, Karadeniz’de ise yaz aylarında daha sık görülür. Yağlı eti ile lezzetli bir balık türü olan kendine has tadı ile en sık tercih edilen balıklarda biri olan lüfer genellikle fırında ve tavada kolaylıkla pişirilir.

SARDALYA BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Küçük ve yağlı bir balık türü olan sardalya yaşamına genellikle sürüler halinde devam eder. Ege Denizi ve Akdeniz’in yanı sıra Atlantik Okyanusu'nda da yaşar. Zengin omega-3 yağ asitleri içeriğiyle sağlık açısından faydalı olan sardalya, Genellikle ızgara veya kızartma şeklinde pişirilir.

USKUMRU BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Ege, Marmara ve Karadeniz'de yaygın olarak yaşayan uskumru balığının eti yağlı ve lezzetlidir. Izgarada pişirmeye uygun olan uskumru tavada ve fırında da oldukça lezzetli şekilde pişirilebilir.

ÇİPURA BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Akdeniz ve Ege Denizi'nin en popüler balıklarından biri olan çipuranın eti beyaz ve yağlıdır. Izgara ve fırında pişirilmeye uygun olan Çipura, kültür balıkçılığında da yaygın olarak yetiştirilir ve sağlıklı bir omega-3 kaynağı olarak bilinir.

ÇİNEKOP BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Lüferin küçüğü olarak da bilinen çinekop balığı Karadeniz, Marmara ve Boğazlarda yaygın olarak bulunur. Küçük boyutlarına rağmen lezzetiyle ünlü olan çinekop genellikle tavada kızartılarak ya da ızgarada pişirilerek tüketilir. Ülkemizde en çok tüketilen balıklardan biridir.

İZMARİT BALIĞININ ÖZELLİKLERİ İnce ve uzun yapısının yanı sıra küçük boyutlu bir balık türü olan İzmarit balığı, Marmara ve Ege Denizi'nde yaygın olarak yetişir. Hafif yağlı yapısı ile lezzetli bir ete sahip olan izmarit balığı genellikle tavada kızartılarak tüketilir.

KILIÇ BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Uzun ve keskin bir burnuyla büyük ve yırtıcı bir balık olan Kılıç Balığı, adını, kılıca benzeyen bu uzun burnundan alır. Akdeniz ve Ege Denizi'nde yaygın olarak bulunan bu farklı balığın eti ise beyaz, lezzetli ve yağlıdır, bu nedenle genellikle ızgarada veya buğulama şeklinde pişirilir.

KIRLANGIÇ BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Uzun yüzgeçleri ve büyük başıyla dikkat çeken ve görünüşüyle diğer balıklardan kolaylık ayrılan kırlangıç balığı, Ege, Marmara ve Akdeniz'de bulunur. Eti beyaz, sıkı ve oldukça lezzetlidir. Akdeniz mutfağında özel bir yere sahip olan kırlangıç balığı, genellikle çorba yapımında kullanılır.

BARBUN BALIĞININ ÖZELLİKLERİ Parlak kırmızı rengi ile kolaylıkla tanınan barbun balığı lezzeti ile de ünlüdür. Ege ve Akdeniz’de avlanan bu balık türü küçük boyutlarına rağmen oldukça değerlidir. Gurme balık olarak da bilinen barbun çoğunlukla tavada kızartılarak pişirilir.