GSS borcu olanlar dikkat! GSS borcu ödeme! GSS borcu neden çıkar, nereden ödenir?
GSS borcu olanlar dikkat! 1 Ocak itibariyle sağlık hizmetlerinden yararlanamayabilirsiniz. GSS borcu ödeme nasıl yapılır? İşlemini yapılmadığı halinde sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanınız olmayacak. Peki, GSS borcu nedir, neden çıkar? GSS borcu nereden ödenir? İşte detaylar…
Abone Ol
1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla herhangi bir sosyal güvencesi olmayan Türk vatandaşların sağlık hizmeti alabilmesi için 'yeşil kart' uygulaması yerine Genel Sağlık Sigortası uygulaması ile sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyordu.
1 Ocak 2025 itibarıyla herhangi bir sosyal güvencesi olmayan Türk vatandaşlarının 'yeşil kart' yerine GSS sağlık hizmetinden yararlanabilmeleri için, GSS borcu ödemelerini tamamlamaları gerekiyor.
GSS BORCU OLANLAR SAĞLIK HİZMETLERİNDEN FAYDALANAMAYACAK
Türkiye'de 9 milyondan fazla kişi GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanıyor. Yeşil kart GSS üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanan vatandaşlardan GSS borcu olanlar, artık sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak.
GSS borcu ödeme işleminin brüt asgari ücret tutarın yüzde 3'ünü prim olarak ödemeleri gerekiyor.
2024 yılında 600 lira olarak belirlenen bu tutar ödeme gücünün olmadığını beyan eden vatandaşlar için ise test yaptırarak ücret ödemeden sağlık hizmeti alma hizmeti sağlıyor. 1 Ocak 2025 itibarıyla hayata geçecek uygulama hakkında Ak Parti kanadında konu ile ilgili çalışmaların yapıldığı iddia ediliyor.
GSS BORCU YAPILANDIRMA
SGK tarafından ise gelir testi yaptırmayan ve prim borçlusu durumunda olan vatandaşlara tebligat gönderilmeye başlandı.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, hükümet ve AK Parti kanadında bu borçların ertelenmesi konuşulmaya başlandı. Meclis'in gündemine gelecek olan 'torba yasa'lardan birinde GSS borcu olan vatandaşlar için de düzenleme yapılacağı iddia edildi.
Diğer bir seçenek ise Cumhurbaşkanı Kararı ile GSS borcu olanların sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için sürenin uzatılması söz konusu olduğunu öğrenildi.
2023 yılında da Cumhurbaşkanı Kararı ile 31 Aralık 2024 tarihine kadar prim borcu olan vatandaşların kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alması uzatılmıştı.
GSS BORCU NEDİR, NEDEN ÇIKAR?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yürürlüğe girmiş olan genel sağlık sigortası (GSS), Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ücretsiz muayene ve tedavi hakkından yararlanmasını sağlayan bir uygulamadır. Genel sağlık sigortasının en önemli avantajı, sigortası ve herhangi bir sağlık güvencesi bulunmayan kişilerin sağlık hizmeti almalarına imkân tanır. Ancak bununla birlikte genel sağlık sigortasında çalışan primlerinin işveren tarafından ödenmesi, çalışmayan kişilerin ise primlerini dışarıdan kendilerinin ödemesi gibi detaylar vardır.
Aylık gelirin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile tespit edilir. Ancak gelir testi yaptırılmadığında her ay ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında GSS prim hesabına borç yazılır. Bu nedenle de GSS prim borcu birikir.
GSS BORCU NASIL, NEREDEN ÖDENİR?
Önceden belirlenmiş olan borç ödeme tarihini geçirmeyen vatandaşlar, internet üzerinden prim ödemesi yapabilir. GSS borç ödeme işlemi, e-Devlet üzerinden güvenli yapılır. Bunun için;
• İnternet üzerinden genel sağlık sigortası borç ödeme sürecine başlamak için öncelikle e-Devlet portalına giriş yapılır.
• Ardından “Sosyal Güvenlik Kurumu Kart ile Prim Ödeme Uygulaması” başlıklı sayfaya girilir.
• Bu sayfada kimlik doğrulama işlemi yapıldıktan sonra SGK’nın online tahsilat sayfasına otomatik yönlendirme yapılır.
• Açılan online tahsil sayfası üzerinden kredi kartı veya banka kartı üzerinden ödeme yapılarak, GSS borcu ödeme işlemi tamamlanır.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Ekol Haber sitemize
abone olun.