Yaşam

SAFER AYININ SON ÇARŞAMBASI NE YAPILIR? Belalardan korunmak için Safer ayının son çarşambası okunacak dua

Safer ayının son çarşambası yapılacaklar konusunda araştırmalar hız kazandı. Birçok İslam alimi belalardan korunmak için Safer ayının son çarşambasında okunacak dua ve kılınacak namazların olduğunu bildiriyor. İşte Safer ayının son çarşambasında yapılacaklar…

Abone Ol

Belalardan korunmak için milyonlarca kişi Safer ayının son çarşambasında dualar okuyor, namazlar kılıyor. Musibetlerin insanların üzerine yağdığı günlerde korunmak amacıyla ibadet edilmesi tavsiye ediliyor. Bu kapsamda özellikle Safer ayının son çarşambası için okunacak dua ve kılınacak namazlar yoğun şekilde rağbet görüyor…

SAFER AYININ SON ÇARŞAMBASINDA OKUNACAK DUALAR VE ZİKİRLER Safer ayının son çarşamba gecesi, (akşam namazından) sonra bir senelik belalardan korunmak için okunacak dualar: On iki kere Fâtiha Sûresi: بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ اَلرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَقِيمَ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّالِّينَ Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdü lillahi rabbil'alemin Errahmanir'rahim Maliki yevmiddin İyyake na'budü ve iyyake neste'in İhdinessıratel müstakim Sıratellezine en'amte aleyhim ğayrilmağdubi aleyhim ve leddallin

Yüz kere: بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ “Bismillahirrahmanirrahim” “O Rahmân ve O Rahîm olan Allâh’ın ismiyle!”

Yüz kere: بِسْمِ اللّٰهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْئٌ فِي اْلأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيم Bismillahillezi la yedurru measmihi şeyun fil ardi Vela fissema ve hüvessemiyyul aliym “O Allâh’ın ismiyle (akşamladım) ki, O’nun ismiyle birlikte (olana) ne yerde, ne de gökte hiçbir şey zarar veremez. O, hakkıyla işiten, çok iyi bilendir.”

Yüz kere: لَاحَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyul azim “Günahlardan dönüş ve ibâdete kuvvet ancak Yüce ve Ulu olan Allâh-u Te‘âlâ’nın yardımıyladır.”

Yirmi yedi kere Kadr Sûresi: بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ إِنَّآ أَنْزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ تَنَزَّلُ الْمَلَآ ئِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ كُلِّ أَمْرٍ سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ Bismillahirrahmanirrahim. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ bi izni rabbihim min kulli emrin. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr. “O Rahmân ve O Rahîm olan Allâh’ın ismiyle! Muhakkak Biz onu(; o ebedî mucize olan Kur’ân-ı Kerîm’i) Kadir Gecesi’nde (Levh-i Mahfûz’dan, birinci kat semaya) topluca indir dik! Kadir Gecesi’nin ne (kadar büyük bir gece) olduğunu sana bildirmiş olan şey de nedir? (Kimse bilemez ki bildirsin! İşte şimdi Ben sana bildiriyorum ki;) Kadir Gecesi(, içerisinde Kadir Gecesi bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır! (Bu nedenle onda yapılan salih bir amel, seksen üç sene dört ay boyunca sürekli yapılan bir amele denk olmaktan öte, ondan daha faziletlidir!) Melekler de, Rûh (diye adlandırılan Cebrâîl (Aleyhisselâm)) da (o geceden bir dahaki seneye kadar takdir edilmiş olan) her önemli işten dolayı Rablerinin izniyle onda iner de iner. Fecir doğuncaya (ve tan yeri ağarıncaya) kadar (melekler karşılaştıkları her imanlı erkek ve kadına selâm verdikleri için,) o (gece) ancak bir selâmdır/(Başka zamanlarda Allâh-u Te`âlâ hem bela hem de selâmet takdir ederken,) o (geceki takdirler), fecir doğuncaya kadar ancak bir selâmettir.”

Yüz kere: “ياَ خاَلِقُ” Ya Halig

Yüz kere: “سُبُّحٌ قُدُّوسٌ” Subbuhun Guddusun

Sonunda şu salevât-ı şerîfe okunur: اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍنِ النَّبِيِّ اْلاُمِّيِّ وَعَلَى اٰلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ تَسْلِيمًا “Ey Allâh! Nebiyy-i Ümmî olan Efendimiz Muhammed’e âline (Ehl-i Beyti’ne) ve sahâbesine çok salât et ve çokça selâm et!”

SAFER AYININ SON ÇARŞAMBA GECESİ NAMAZI Safer ayının son çarşambasının gecesi veya gündüzünde iki rekât namaz kılınıp birinci ve ikinci rekâtta Fâtiha’dan sonra 11 kere İhlâs-ı Şerîf okunur, namazdan sonra 7 defa istiğfâr edilip el kaldırılarak 11 defa Salât-ı Münciye okunur ve sonrasında ise “إِنَّكَ عَلي كُلِّ شَيْءٍ قَديِرٌ” “Muhakkak ki sen her şeye Kādir’sin” zikri eklenir. Bundan sonra: “Beni ve efrâd-ı âilemi ve bilcümle mü’minleri yer ve gök afatlarından ve cemî belâlardan muhâfaza buyur yâ Rabbî!” diye duâ edilir.

SAFER AYININ SON ÇARŞAMBA GÜNÜ NAMAZI İmâm-ı Rabbânî (Kuddise Sirruhû)nun babasının ve evvelce kendisinin de mensubu bulunduğu Çeştiyye tarîkatı meşâyıhından Şeyh Kâmil Ferîdüddîn Genc-i Şeker Hazretleri’nin tarîkatının müessisi ve evliyanın reisi Hâce Mu‘înüddîn-i Çeştî (Kuddise Sirruhû)nun evradından nakline göre; her sene üç yüz yirmi bin belâ gökten yere nâzil olur, bunların hepsi de Safer ayının son çarşambasında vâki olur. Bu yüzden o gün, senenin günlerinin en çetin geçen günü olur. O gün her kim dört rekât namaz kılar da her bir rekâtında Fâtiha’dan sonra 17 kere Kevser Sûresi, 5 kere İhlâs Sûresi ve birer kere Felak-Nâs Sûrelerini okur, namaz bittikten sonra da 7 kere istiğfâr edip ellerini kaldırarak selâm âyetlerinden oluşan duâyı okursa, Allâh-u Te‘âlâ keremiyle onu o gün yağan bütün belâlardan muhâfaza eder ve o günden itibaren bir dahaki senenin tamamına kadar çevresinde hiçbir belâ dolaşmaz. Selâm âyetleri okunduktan sonra, “Safer Ayının Her Günü Okunacak Duâ” okunur ve peşinden de 11 defa Salât-ı Münciye okunarak terkip tamamlanır.