Fransa'da yaklaşık 200 ortaokul, öğrencilerin okula geldiklerinde telefonlarını teslim etmelerini gerektiren bir uygulamaya geçiyor. Bu uygulama, 2018'de çıkarılan ve öğrencilerin okullarda telefonlarını yanlarında bulundurmalarına izin veren ancak kullanmalarını yasaklayan kanunun bir adım daha ileriye taşınması olarak değerlendiriliyor.

"AMAÇ DİJİTAL MOLA VERMEK"

Eğitim Bakanı Nicole Belloubet, yasağın amacının gençlere bir "dijital mola" vermek olduğunu belirtti. Belloubet, denemenin başarılı olması halinde bu yasağın ocak ayından itibaren tüm okullarda uygulanabileceğini ifade etti.

Ayrıca, ülkede kurulan bir komisyon, çocukların ekranlara aşırı maruz kalmasının sağlıkları ve gelişimleri üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair endişelerini dile getirdi. Mart ayında yayımlanan 140 sayfalık bir raporda, dijital cihazların uyku sorunlarına, fiziksel aktivite eksikliğine, aşırı kilo alımına ve görme üzerinde olumsuz etkiler yarattığına dair "çok net bir fikir birliği" olduğu vurgulandı.

"11 YAŞINA KADAR ÇOCUKLAR CEP TELEFONU KULLANMAMALI"

Raporda, telefonlar ve diğer dijital teknolojilerin aşırı kullanımının yalnızca çocuklar için değil, "toplum ve medeniyet" için de zararlı olduğu belirtilerek, cep telefonlarının kullanımının aşamalı olarak kontrol edilmesi önerildi. Önerilere göre, çocuklar en az 11 yaşına kadar cep telefonu kullanmamalı, 11-13 yaş arasında internetsiz cep telefonları kullanılmalı ve 15 yaşına kadar internet erişimli ancak sosyal medyaya erişimi olmayan telefonlar kullanılmalıdır.