MAHMUT KEŞAN / EKOL TV
Sürmene'nin meşhur bıçağı, keskinliği ve estetiğiyle öne çıkarken zorlu yapım aşamasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Ustalar, sabırla dövdükleri çelikleri 72 aşamadan geçirerek yalnızca 1 adet Sürmene bıçağı elde ediyor.
ÖNCE ATEŞTE ISITILIYOR ARDINDAN DÖVÜLÜYOR
Ekol TV, Sürmene bıçağının yapımını yerinde görüntüledi. Ustaların eliyle birer sanat eserine dönüşen Sürmene bıçaklarının yapımı yaklaşık 1 saat sürüyor. Ateşi yakan ustalar, önce çeliği ısıtıyor ardından da döverek çeliğe şekil veriyor.
BALIK YAĞI KULLANILIYOR
Sürmene bıçağının yapımında ustalar, ısıttıkları çeliği balık suyunda soğutuyor ve bıçağın daha da keskin olmasını sağlıyor. Ardından ise örsün üzerinde dövüyor ve çeliğin sıkılaşmasını sağlıyor.
SAPLARI GEYİK BOYNUZUNDAN
Özel işçilikle üretilen Sürmene bıçaklarının kabzaları için geyik boynuzu kullanıyor. Ancak ustalara göre, kabzaların geyik boynuzu olması zorunlu değil.
SÜRMENE BIÇAĞI NASIL ANLAŞILIR?
İlginin her geçen gün arttığı Sürmene bıçağının nasıl anlaşılacağını ustası şu ifadelerle anlatıyor;
"Benim gözüm bilgisayardır ona karşı. Bir Sürmene bıçağını anlayabilmen için önce tanıman lazım. Hepsine yazıyorlar bilgisayarla. Ama ben elimle anlayabilirim onun Sürmene olup olmadığını."