Yaşam

Geyik boynuzu, balık suyu olmazsa olmazı! Ustaların eliyle 72 aşamadan geçiyor: İşte Sürmene bıçağının yapılış serüveni

Trabzon'un Sürmene ilçesine özgü bıçaklar, alanında rakiplerini açık ara geride bırakıyor. Ustaların eliyle sanata dönüşen çelikler, 72 aşamadan geçirilerek satışa sunuluyor. Yapımında ise balık suyundan geyik boynuzuna birçok madde kullanılıyor. Sürmene bıçağının yapılış serüvenini Ekol TV yerinde görüntüledi.

Loading...

Abone Ol

MAHMUT KEŞAN / EKOL TV

Sürmene'nin meşhur bıçağı, keskinliği ve estetiğiyle öne çıkarken zorlu yapım aşamasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor. Ustalar, sabırla dövdükleri çelikleri 72 aşamadan geçirerek yalnızca 1 adet Sürmene bıçağı elde ediyor. 

ÖNCE ATEŞTE ISITILIYOR ARDINDAN DÖVÜLÜYOR

Ekol TV, Sürmene bıçağının yapımını yerinde görüntüledi. Ustaların eliyle birer sanat eserine dönüşen Sürmene bıçaklarının yapımı yaklaşık 1 saat sürüyor. Ateşi yakan ustalar, önce çeliği ısıtıyor ardından da döverek çeliğe şekil veriyor.

BALIK YAĞI KULLANILIYOR

Sürmene bıçağının yapımında ustalar, ısıttıkları çeliği balık suyunda soğutuyor ve bıçağın daha da keskin olmasını sağlıyor. Ardından ise örsün üzerinde dövüyor ve çeliğin sıkılaşmasını sağlıyor. 

SAPLARI GEYİK BOYNUZUNDAN

Özel işçilikle üretilen Sürmene bıçaklarının kabzaları için geyik boynuzu kullanıyor. Ancak ustalara göre, kabzaların geyik boynuzu olması zorunlu değil.

SÜRMENE BIÇAĞI NASIL ANLAŞILIR?

İlginin her geçen gün arttığı Sürmene bıçağının nasıl anlaşılacağını ustası şu ifadelerle anlatıyor;

"Benim gözüm bilgisayardır ona karşı. Bir Sürmene bıçağını anlayabilmen için önce tanıman lazım. Hepsine yazıyorlar bilgisayarla. Ama ben elimle anlayabilirim onun Sürmene olup olmadığını."