Dünyanın yanı sıra Türkiye'de de büyük bir heyecanla beklenen güneş tutulmasına ilişkin aramalar başlamış durumda. Bugün gerçekleşecek tutulmaya dair tüm merak edilenleri derledik. İşte, detaylar...

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Şimdiden gözlerin çevrildiği güneş tutulması için uzmanlar, tutulma anında güneşe özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözle asla bakılmaması gerektiği konusunda uyarıyor.

Zira, tutulma sırasında güneşe korumasız veya yeterli koruma olmadan bakılması durumunda gözlerde uzun vadede hasar yaratan etkiler meydana gelme ihtimali bulunuyor.

Güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi gözlemlemek için özel filtreler kullanılması göz sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

02 (1)-18

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR, NEDEN OLUR?

Güneş tutulması denilen olayda, Ay yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneşin arasına girer ve böylece güneş tutulması denilen doğa olayı meydana gelir.

Tutulmanın gerçekleşmesi için Ay’ın yeni ay evresi yani dünyada hiç gözükmeyen yüzünün olması gerekir ve Dünya’ya göre Güneş ile yörünge üzerinde çakışması gerekir.

03 (1)-15