İsrail’in Gazze’deki saldırılarının 347’nci gününde Hamas lideri Yahya Sinvar, Yemen'deki Husilerin lideri Abdul Malik el-Huti'ye mektup yazdı. Mektubunda Hamas'ın İsrail'e karşı uzun süreli savaşa hazır olduğunu belirten Sinwar, “Kendimizi düşmanın siyasi iradesini kıracak uzun bir yıpratma savaşına hazırladık” dedi.

“ORTAK ÇABAMIZ DÜŞMANI YENİLGİYE UĞRATACAK”

İsrail'e karşı eylemleri için Husi liderine teşekkür eden Sinvar, “Füzelerinizi tüm katmanları, savunma ve önleme sistemlerini aşarak düşman varlığının derinliklerine gönderme başarınızdan dolayı sizi kutluyorum. Sizinle ve Lübnan ile Irak'taki gruplarla ortak çabalarımız bu düşmanı kıracak ve yenilgiye uğratacaktır” ifadelerini kullandı.

KUZEY SAKİNLERİNİN EVE DÖNMESİ

İsrail Güvenlik Kabinesi ise neredeyse bir yıldır devam eden savaştaki resmi hedeflerini, dördüncü bir madde ekleyerek güncellediğini duyurdu: "Kuzeydeki sakinlerin evlerine dönmesi." Tel Aviv'in resmi olarak açıkladığı savaş hedefleri, Hamas'ın askeri ve idari kapasitesinin ortadan kaldırılması, tüm rehinelerin geri verilmesi ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanmasıydı.

DİPLOMASİDE İLERLEME SAĞLANAMADI

Bununla birlikte Mavi Hat’taki gerilim her gün adım adım tırmanıyor. Roket atışlarıyla ağır hasar gören kuzey sınırındaki kasabalardan on binlerce İsrailli tahliye edildi ve henüz evlerine geri dönmediler.İsrail Savunma Bakanı Gallant, Pazartesi günü, Hizbullah'a karşı askeri operasyonları görüşmek üzere ABD elçisi Amos Hochstein ile görüştü. Gallant, görüşme sonrası Hizbullah ile diplomatik bir çözümün artık mümkün olmadığını belirterek ateşkese kapıyı kapattı. ABD, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda Gazze'de ateşkes sağlanması için tekrarlanan görüşmelerde de Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmaların durdurulmasına yönelik diplomaside herhangi bir ilerleme sağlanamadı.

NETANYAHU, GALLANT’I GÖREVDEN ALABİLİR

İsrail basını bu hafta Başbakan Netanayhu'nun Kuzey sınırına askeri müdahale istediğini ancak Gallant'ın buna karşı çıktığını yazmıştı. Sonrasında Netanyahu'nun hükümeti genişletme kararı aldığı ve Gallant'ı görevden aldığını duyuracağı kaydedildi. Haberde, Netanyahu'nun ofisi ve Adalet Bakanı Yariv Levin ile Yeni Umut Partisi Başkanı Gideon Saar arasında "ateşli müzakerelerin" sürdüğü aktarıldı.

"KOLTUK OYUNLARI GÜVENLİĞİ GERİ GETİRMEYECEK"

Bu arada İsrail Evimiz Partisi lideri ve eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman, X hesabından yaptığı açıklamada, "Netanyahu hükümetindeki koltuk oyunları, ülkedeki güvenlik durumunu iyileştirmeyecek ve kaçırılanların salıverilmesini sağlamayacak” dedi. Gallant'ın görevden alınması adımının güvenlikle ilgili değil, siyasi bir adım olacağına dikkati çeken Liberman, "Bununla kaçak yasanın Meclis'ten geçmesi ve Netanyahu'nın doğal ortakları olan partiler memnun etmek isteniyor” değerlendirmesinde bulundu. Liberman, İsrail'de güvenliği geri getirecek, herkes için zorunlu askerlik yasasını çıkaracak ve anayasayı hazırlayacak bir yönetime muhtaç olduğunu savundu.

ABD: EYGİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİYLE İLGİLİ İSRAİL’DEN DETAY İSTEYECEĞİZ

Öte yandan ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümünün korkunç bir trajedi olduğunu belirterek, İsrail'den daha fazla detay talep etmeye devam edeceklerini bildirdi. Konuşmasına kendisinin ve ABD Başkanı Joe Biden'ın Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da öldürülmesinden duyduğu öfkeyi dile getirerek başlayan Greenfield, "Kimsenin hayatı gösteriye katıldığı için riske girmemeli” diye konuştu.

SOYKIRIMCI İSRAİL 710 BEBEĞİ ÖLDÜRDÜ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim 2023 ila 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında İsrail saldırılarında hayatını kaybeden 34 binden fazla Filistinlinin ismini açıkladı. Bakanlığın yayımladığı, 7 Ekim 2023-31 Ağustos 2024 tarihlerinde hayatını kaybeden Filistinlilerin kimliklerinin yer aldığı listede İsrail ordusunun öldürdüğü 11 bin 983'ü reşit olmayan, 34 bin 344 Filistinlinin ismine yer verildi. Listede, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 1 yaş altı en az 710 bebeği öldürdüğüne dikkati çekildi.