Yaşam

Hepimize at yemi yedirmişler. Avuçla para verip bir de sağlığımızdan oluyoruz: (Çin kestanesi nedir, nasıl ayırt edilir?

Sonbaharın en nostaljik ve en lezzetli yiyeceklerinden olan kestanenin tadı kaçtı. Zira geçtiğimiz yıl at yemi olarak kullanılan tonlarca Çin kestanesinin piyasaya sürüldüğü tespit edildi. Bu kestaneler için dünya kadar para ödenirken, üstüne bir de sağlığımızdan olduk. Tam mevsimi gelmişken biz de “Çin kestanesi nedir, nasıl ayırt edilir?” sorularına yanıt verecek bir içerik hazırladık…

Abone Ol

“Kestane kebap yemesi sevap” sloganıyla tezgahlarda yer alan kestane, Türkiye’de oldukça seviliyor. Fırında ocakta, haşlayarak ve közleyerek pişirilen kestaneler lezzetiyle akılları baştan alıyor-du kısa süre öncesine kadar. Zira yurt dışından getirilen ve at yemi olarak kullanılan Çin kestaneleri iç piyasada bizim severek tükettiğimiz kestanelerle karıştırıldı.

Şimdi milyonlarca kişi kestane almak için tezgah başına gittiğinde aklında bir soru var: Bu kestaneler Çin kestanesi mi? Zira Çin kestanesinin görünüşü normal kestaneye benzese de lezzet açısından oldukça kötü. Bununla birlikte Çin kestanesinin insan tüketimine de uygun olmadığı belirtiliyor.

ÇİN KESTANESİ NEDİR?

Halk arasında Çin kestanesi olarak bilinen kestanelerin anavatanı Çin, Tayvan ve Kore olarak belirtiliyor. Castanea mollisima adı verilen ve Fagaceae ailesinin üyesi olan bu kestaneler, hayvan yemi olarak kullanılıyor ve insanların tüketimi için uygun bulunmuyor.

ÇİN KESTANESİ NASIL AYIRT EDİLİR?

  • Çin kestanesi görünüş olarak normal kestanelere benzese de boyut olarak daha büyük bir yapıya sahiptir.
  • Işıltılı, parlak ve pürüzsüz bir yüzeyi vardır.
  • Rengi ise normal kestaneden daha açık bir kahverengidir.
  • Kestanelerin kabukları piştikten sonra kabuğundan kolaylıkla ayrılmaz.
  • Bu kestaneler genellikle olgunlaşmadan toplanır. Pişirme sırasında ise üzerinde köpürmeler görülür. Eğer pişirme sırasında köpüren ya da beyaz sıvıların çıktığı kestaneler var ise kesinlikle tüketilmemelidir.
  • Çin kestanesinin ayırt edilebileceği en önemli özelliği ise fiyatıdır. Normal kestaneden daha uygun fiyatı nedeniyle daha kolay satılmaktadır.

ÇİN KESTANESİNİN ZARARLARI NELERDİR? BİLMEDEN YESEK NE OLUR?

Özellikle at yemi olarak kullanılan Çin kestanesi insan tüketimi için uygun değildir. BU kestanelerde hemaglutinin adında bir madde bulunur ve bu madde insanlarda toksik bir etkiye yol açabilir. Olası bir zehirlenme durumunda bağışıklık sistemi daha zayıf olan bireylerde sindirim sorunlarıyla karşılaşılabilir veya daha büyük sağlık sorunları doğabilir.

Bu tür kestaneler yendikten 15 dakika ile 3 saat içinde belirtiler ortaya çıkabilir. Eğer kestane yedikten sonra

  • Karın ağrısı
  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Kusma
  • Ciltte kızarıklık
  • Baş dönmesi gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşılırsa bir sağlık kurumuna başvurmakta fayda olacaktır.