Husilere ait medya kaynaklarında yayınlanan görüntülerde, "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" iddiasıyla bir Yunan gemisinin hedef alındığı ve vurulmasının ardından alevler içinde olduğu gösterildi.
Husiler, önceki gün MV Sounion adlı gemiyi "İsrail limanlarına erişim yasağını ihlal ettiği" gerekçesiyle hedef aldıklarını açıklamıştı.
İngiltere'nin Sana Büyükelçisi Abda Sharif, Kızıldeniz'de Husilerin saldırısına uğrayan MV Sounion'un mürettebatının kurtarıldığını, ancak geminin ağır hasar gördüğünü ve Kızıldeniz'de mahsur kaldığını bildirdi.
HUSİLERİN SALDIRISI 31 EKİM 2023'TEN BERİ DEVAM EDİYOR
Yemen'deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023 tarihinden beri, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait olduklarını iddia ettikleri ticari gemilere el koymaya ve bazılarına insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladılar.
Husilerin bu eylemleri sonucunda birçok gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD'DEN HUSİLERE KARŞI HAMLE
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirterek, 18 Aralık 2023'te Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adı altında uluslararası bir deniz görev gücü kurulduğunu açıkladı. Bu görev gücüne birçok ülke katıldı ve ABD güçleri, Yemen'den fırlatılan füze ve kamikaze dronları birkaç kez düşürdüğünü bildirdi.
AB, ASPİDES MİSYONUNU BAŞLATTI
Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz'deki seyrüsefer güvenliğini artırmak amacıyla 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlattı. Ayrıca, İtalya 5 Mart'ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı devraldı.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayan ve Avrupa ile Asya arasındaki en kısa geçiş rotasını sunan Süveyş Kanalı üzerinden gerçekleştirilmektedir.