İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Dünya Hayvanları Koruma Günü'nde düzenlenen ‘Sahipsiz Hayvanlar Yol Haritası Basın Toplantısı’nda konuştu. İmamoğlu, hükümetin çıkardığı hayvan koruma yasasının belediyeler ve Türkiye Belediyeler Birliği'ne (TBB) danışılmadan hazırlandığını vurgulayarak, İstanbul'daki sahipsiz hayvanlar için kapsamlı bir çözüm sunacaklarını belirtti.

VİCDANİ AÇIDAN YANLIŞ

İBB ve TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 5199 sayılı ‘Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında görüşlerini paylaşırken, hükümetin bu yasayı çıkartırken belediyeler ve Türkiye Belediyeler Birliği’ne (TBB) danışmadığını eleştirdi. Yasanın, sorumlu kurumlarla tartışılmadan kabul edilmesini hukuki, ahlaki ve vicdani açıdan yanlış bulduğunu belirten İmamoğlu, bu konunun yerel yönetimlerin imkanlarını aşan büyük bir sorun olduğunu dile getirdi.

YILDA 5 BİN HAYVANI SAHİPLENDİRECEĞİZ

İmamoğlu şu ifadeleri kullandı: "Yapacağımız kampanyalarla, İstanbul’da, yılda 5 bin sahiplendirme hedefliyoruz. İmkânı olan vatandaşlarımızın ve özellikle kurumsal firmaların bu konuda bizlere daha aktif katkı vermelerini bekliyoruz.  Veteriner malzeme-ekipman ve sağlık teçhizatı sayısını ve kapasitesini artıracağız. Örneğin; İBB bünyesindeki tesislerimizde, halen 4.869 hayvan barındırma kapasitesi bulunuyor. 2 yıl içinde kapasitemizi, hayvanlara eşzamanlı sağlık hizmeti sunacak ve tedavilerini sağlayacak şekilde, 20.000’e çıkarmayı mutlak hedefliyoruz. Kapasitemizi, öncelikle yardıma ihtiyaç duyan hayvanlar ve kısırlaştırma vakaları için kullanacağız. En sonda söyleyeceğimi baştan söylemek istiyorum: İBB Başkanı olarak, bu süreçle ilgili stratejik yaklaşımımızı 5 başlıkta özetlemek ve vatandaşlarıma söz vermek istiyorum: Bu süreçte, tek bir sokak hayvanının bile uyutulmasına asla izin vermeyeceğiz." 

BELEDİYENİN ÇALIŞMALARINI ANLATTI

İmamoğlu, İstanbul genelinde sahipsiz hayvanların sorunlarına çözüm üretmek için İBB olarak kısırlaştırma, aşılama ve barınma imkanlarını seferber edeceklerini açıkladı. Sokak hayvanlarının uyutulmasına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan İmamoğlu, toplumsal güvenliği sağlamak için en üst seviyede çaba göstereceklerini belirtti. Bu sorunu sürdürülebilir bir şekilde çözmek için örnek bir çalışma yapacaklarını ifade etti.

İmamoğlu, tüm İstanbulluları İBB Hayvanları Koruma Konseyi’ne dahil olarak fikir üretmeye ve çözümün bir parçası olmaya davet etti. Bu sürecin, vicdan, adalet, sevgi ve hoşgörü yolculuğu olduğunu belirten İmamoğlu, sorunun çözümünde toplumun tüm kesimlerinin birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi