Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Kurucu Başkanı ve Qlux IDEAS Genel Müdürü Burak Önder, Türkiye'nin ihracatta yaşadığı temel sorunlara dair önemli açıklamalarda bulundu. Önder, ihracatta odaklanılması gereken konunun sadece kurlar olmadığını, asıl meselenin verimlilik ve rekabetçilik olduğunu belirtti. “Kurlar bir sonuçtur, asıl sorun sanayi üretimindeki verimlilik ve rekabet gücünün eksikliğidir” diyen Önder, Türkiye'nin endüstri 4.0 dönüşümünü yakalayamamasının önemli bir dezavantaj olduğunu vurguladı.

MARMARA'DA ARSA ALMAK İMKANSIZ!

Önder, Türkiye'deki sanayinin en büyük sorunlarından birinin arsa fiyatlarının yüksekliği olduğunu belirterek, "Sanayicinin fabrika yatırımı için Marmara Bölgesi’nde arsa alması neredeyse imkansız hale geldi. Türkiye'deki arsa fiyatları Avrupa ve Amerika'yı geçti" dedi. Önder, "Şu anda birçok üretici ve sanayici kirada. Çünkü bir yer almaya kalksan 15 yıllık kazancını toprağa yatırmak zorunda kalıyorsun. Yıllarca kazandığın parayı bir fabrika arsası almaya verince de otomasyona, tasarıma, dijital dönüşüme, yüksek teknolojiye ve Ar-Ge'ye yeterli para kalmıyor. Ayrıca arsa fiyatlarının yüksekliği nedeniyle yatay ve tek katlı üretim yerine çok katlı fabrikalarda üretim yapılıyor. Deprem riski var, yangın riski var, verimlilik problemi var... Böyle bir yapıda da katma değerli üretim çok zor hale geliyor. Biz bununla dünyada nasıl rekabetçi hale geleceğiz? Tam rekabetçi olamayınca ve verimliliği sağlayamayınca da iş dönüyor dolaşıyor kurlara geliyor. Eğer üretim olacaksa bu sanayi arsalarının doğru ellerde olması ve tüm Türkiye'ye yayılması gerekiyor" dedi.

Burak Önder..

ÜRETİM ROBOTLARLA DONATILMALI

Ayrıca, verimlilik ve otomasyonun öncelikli meseleler olduğunu belirten Önder, iş gücü maliyetlerinin yükseldiği bir ortamda rekabetçiliği sağlamak için sanayinin otomasyon ve dijital dönüşüme yönelmesi gerektiğini söyledi. Önder, Qlux IDEAS olarak üretim hatlarını robotlarla donattıklarını ve bu sayede verimliliği artırdıklarını ifade etti.

DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM DESTEKLENMELİ

Önder ayrıca, Türkiye'nin sanayi kültürünü koruyabilmesi için orta teknolojiye yönelik akılcı teşviklerin verilmesinin önemine de dikkat çekti. Yüksek teknolojiye geçişin ancak bu süreçlerin doğru yönetilmesiyle mümkün olacağını savunan Önder, sanayideki dijital ve yeşil dönüşümün desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Son olarak Önder, ihracatta stratejik bir dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirterek, Türkiye'nin e-ihracat gibi dijital alanlara yatırım yapmasının önemini vurguladı. Qlux IDEAS olarak ihracatın yüzde 10'unu e-ihracatla gerçekleştirdiklerini ifade eden Önder, gelecek dönemde bu alana daha fazla yatırım yapacaklarını açıkladı.

Kaynak: Can Doker