Gündem

İliç'teki madende çalışan işçiler anlattı: 'Siyanürün içindeydim'

Erzincan'ın İliç ilçesinde 9 işçinin hayatını kaybettiği, 187 kişinin facianın ardından işten çıkarıldığı maden ocağı gündemdeki yerini koruyor. Ekol TV'ye konuşan işçiler, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptal edilmesini olumlu karşılıyor. Maden ocağında siyanüre maruz kaldıklarını belirten işçilerden biri "Siyanürün içindeydim zaten tozun içindeydim. Doktora gittim doktor da bana kanser raporu verdiler" ifadelerini kullandı.

Abone Ol

MAHMUT KEŞAN - EKOL TV - ÖZEL HABER

Anagold Madencilik'in Erzincan'ın İliç ilçesinde işlettiği maden ocağında 13 Şubat'ta meydana gelen heyelanda 9 işçi toprak altında kalmış, iş makineleri ve yüzlerce personelin katıldığı, aylarca süren aramalar sonunda işçilerin cansız bedenlerine ulaşılmıştı. Maden ocağıyla ilgili tartışmalar sürerken, şirket 187 kişinin işine son verdi. 

MAHKEME, ÇED RAPORUNU İPTAL ETTİ 

Maden ocağı bu kez de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuyla tartışmaların odağında. Anagold Madencilik tarafından yapılması planlanan, 9 işçinin hayatını kaybettiği, 'Çöpler Kompleks Madeni 2. Kapasite Artışı ve Flatasyon Tesisi Projesi' için 7 Ekim 2021 tarihinde verilen 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Raporu'nun iptali için mahkemeye başvuruldu.
9 işçiye mezar olan maden sahasını genişletme projesine ilişkin mahkemeden karar çıktı. Erzincan İdari Mahkemesi, ÇED raporuna ilişkin kararında, hukuka ve mevzuata uyarlılık bulunmadığı sonucuna ulaştı. Altın madeninin deprem, heyelan, erozyon ve sel açısından yeteri kadar değerlendirilmediğini vurgulayan mahkeme, maden sahası genişletme projesiyle ilgili ÇED olumlu raporunu iptal etti.

'TEHLİKE HÂLÂ GÜNCEL'

ÇED raporunu mahkemeye taşıyan avukat Serdar Doğan,  "Bu karar şu anlama geliyor, bu kaza olmazsa bile verilen ÇED hukuksuzdur. Karar çevresel açıdan, insan sağlığı açısından oldukça riskli olduğunu ifade ediyor. ÇED iptal olmasaydı, bu kaza olmasaydı farklı yolla bu tehlike sürecekti. Tehlike de hâlâ güncel" ifadelerini kullandı. 

'SİYANÜRÜN İÇİNDEYDİM ZATEN'

Üretimin durduğu maden ocağında çalışan işçiler çeşitli sağlık sorunlarıyla da karşılaşıyor. İşçilerden Ahmet Bircan Öncü şunları söyledi: "Siyanürün içindeydim zaten, tozun içindeydim. Doktora gittim, doktor da bana kanser raporu verdi.  2018'de oranın gitmesini ben biliyorum. Çatlak var, siyanür gidiyor aşağıya, çöküyor. Ondan dolayı ben çıktım, 6 ay sonra 9 arkadaşım toprağın altına gitti. Kimse sahip çıkmadı bunlara."

Nisan ayında 9 işçinin cansız bedenine ulaşıldıktan sonra üretim alanında çalışmalar durdu.