Gündem

INCEL NE DEMEK? Incel erkek ve incellik ne anlama geliyor?

Incel kavramı uzun zamandır hayatımızda olsa da Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’in İstanbul’da Semih Çelik tarafından canice katledilmesinin ardından yeniden gündeme geldi. Sosyal medya platformlarında yoğun şekilde konuşulan incel erkek ve incellik kavramları da halk tarafından araştırılmaya başlandı. İşte incel kavramına ilişkin ayrıntılar…

Abone Ol

Tüm Türkiye Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner’in vahşice öldürülmesinin ardından hem büyük bir üzüntü hem de tedirginlik yaşıyor. Zira bu genç kadınlar gündüz vakti ve kalabalık bir çevrede hayattan kopartıldı. Pek çok kadın kendini güvende hissetmezken, konuya ilişkin tartışmalar içinde incel kavramı dile getiriliyor. Sosyologlardan, psikologlara ve tabii ki halk arasında pek çok kişi, incel erkek ve incellik kavramlarını konuşuyor…

INCEL NE DEMEK?

Incel kelimesi İngilizce’de istemsiz bekar anlamını taşıyan involuntary celibate kelimesinin birleştirilerek oluşmuştur. Anlam olarak ise kendileri istemesine rağmen romantik ve cinsel partner bulamayan kişileri işaret eden incel, bir internet alt kültürüdür.

İnternette ve sosyal platformlarda yer alan incel topluluklarda içerleme, kadın düşmanlığı, mizantropi, kendine acıma, kendinden nefret etme, ırkçılık ve cinsel olarak aktif insanlara karşı şiddetin onaylanması gibi tartışmalar yer alır. Bu tarz gruplar, genellikle nefret grupları arasında yer alır.

INCEL ERKEK VE İNCELLİK NE ANLAMA GELİYOR?

Inceller çoğunlukla erkek ve heteroseksüel olarak kabul edilir. Kuzey Amerika'da toplamda 45 ölümle sonuçlanmış en az dört toplu katliam ya kendilerini incel olarak tanımlamış ya da özel yazılarında veya internette alakalı isimler ve yazılardan bahsetmiş erkekler tarafından işlenmiştir.

Incel toplulukları medya ve araştırmacılar tarafından kadın düşmanı ve şiddeti özendirici olduğu, aşırılıkçı görüşleri yaydığı ve üyelerini radikalleştirdiği gerekçe gösterilerek eleştirilmiştir.

Incellik, Hollanda Hükûmeti ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından engellilik olarak kabul edilmiştir. Incel olmak bir tür cinselliksizliktir/cinsellikten mahrum kalmaktır.

 “Inceller” bir alt kültür, topluluk, ideoloji veya sosyal kulüp değildir. Kendi kendini tanımlayan incelller, “gerçekten flört etme” eğilimindedir. “Incel” terimi, popüler kültürde genellikle dışlayıcı ve aşağılayıcı bir terim olarak kullanılır.