Ülkemizde en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan instagram, katalog suçlara aykırı olacak şekilde hareket ettiği için 2 Ağustos Cuma günü BTK tarafından erişim engeli getirildi. Kullanıcılar instagram ne zaman açılacak sorusunun yanıtını merak ederken; Instagram yetkilileri ile BTK ve Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri dün bir görüşme gerçekleştirdi. Uzun saatler süren toplantıda bakanlık yetkililerinin Instagram yetkililerine katalog suçları kapsayan bir liste verdiği bildirildi, öte yandan Ulaştırma Bakanı Uraloğlu yetkililerle yapılan görüşmede istenilen sonucun alınamadığını söyledi. 

INSTAGRAM AÇILDI MI?

Bakan Abdulkadir Uraloğlu toplantıya ilişkin X’te yaptığı paylaşımında “Taleplerimizin karşılanması hususunda gereğini yapacaklarını umuyor; olumlu gelişmelerin olmasını bekliyoruz” yazdı. Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada da “Tam istediğimiz sonucu almış değiliz, takip ediyoruz, aktif olarak görüşüyoruz. Bugün bir ilerleme olacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.

Ekran Görüntüsü 2024 08 06 083236

INSTAGRAM NEDEN YASAKLANDI?

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Yasası’nın 8. maddesinde sayılan suçlarla ilgili BTK Başkanı’nın re’sen erişim engeli getirme yetkisi bulunuyor. Instagram’a da kullanıcılarının bu suçlarla ilgili yaptıkları paylaşımları, BTK’nın uyarısına rağmen kaldırmaması nedeniyle erişim engeli getirildi.

Ekran Görüntüsü 2024 08 06 083243

KATALOG SUÇLAR NELER?

BTK Başkanı’nın 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Yasası’nın 8. maddesinde sayılan suçlarla ilgili re’sen erişim engeli getirme yetkisi bulunuyor. Bunlar ‘intihara yönlendirme, Çocukların cinsel istismarı, Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, Sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, Atatürk aleyhine işlenen suçlar’ olarak sıralanıyor.