Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre Instagram, Story olarak paylaşılan bir Atatürk fotoğrafını "Tehlikeli kişi" olarak tanımlayarak kaldırdı. Instagram'ın bu hareketi sosyal medyada büyük tepki çekti.

Bir Instagram kullanıcısı Story'de paylaştığı bir Atatürk fotoğrafının kaldırıldığını iddia etti. Sosyal medyada ekran görüntülerini paylaştı. İddiaya göre Instagram Atatürk'ü 'tehlikeli kişi' olarak tanımladı. Kullanıcıya "Hikayeni kaldırdık" şeklinde bir bildirim gönderen Instagram, fotoğrafın kaldırılma nedenini ise şöyle açıkladı: "Görünüşe göre tehlikeli olarak tanımladığımız kişi ve kuruluşların sembollerini paylaştın, gönderdin, bunları övdün veya takip ettin. Bu, tehlikeli kişi ve örgütlerle ilgili Topluluk Kurallarımız'a aykırı..."

Bu ekran görüntüleri sosyal medyada büyük tepki topladı.  

AĞUSTOS AYINDA KAPATILMIŞTI

Instagram Ağustos ayında BTK tarafından kapatılmıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 2 Ağustos 2024’te “katalog suçlara uymadığı” gerekçesiyle Instagram’a erişim engeli getirdi. BTK, açıklamasında “instagram.com, 02/08/2024 tarihli 490.05.01.2024.-608983 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir” dedi. 

5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un 8. maddesinde yer alan katalog suçlar arasında çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk’e hakaret gibi suçlar yer alıyor. Yani, BTK’ye göre Instagram bu suçlardan biri ya da birkaçı ile ilgili olarak erişime engellenmişti. Instagram 8 gün sonra yeniden erişime açılmıştı.