İsrail’in Lübnan’da Kuzey Okları adını verdiği kara harekâtının 3’üncü gününde İran, 200’e yakın balistik füzeyle Tel Aviv’e misilleme saldırısında bulundu. Tel Aviv ve birçok kentte sirenler çalarken Tel Aviv ordusu, İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yaptı. Demir Kubbe’nin hava savunma sistemi devreye girerken, İsrailliler sığınaklara sığındı. İsrail merkezli Kanal 13'ün haberine göre; İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, saatlerce Kudüs'te yer altındaki korunaklı bir sığınakta bekledi. Saldırı sonrası Netanyahu, sığınaktan açıklamalarda bulundu.

“İRAN BU GECE BÜYÜK BİR HATA YAPTI”

Netanyahu, İran’ın füze saldırısının başarısız olduğunu belirterek misilleme sözü verdi. İran’ın gerçekleştirdiği balistik füze saldırısına ilişkin olarak sosyal medya üzerinden görüntülü bir açıklama yayınlayan Netanyahu, “İran, bu gece büyük bir hata yaptı ve bunun bedelini ödeyecek. İran rejimi, kendimizi savunma ve düşmanlarımıza misilleme yapma konusundaki kararlılığımızı anlamıyor” diye konuştu.

“KİM BİZE SALDIRIRSA ONA SALDIRIRIZ”

İran’ın yaklaşık 200 adet balistik füzeyle yaptığı saldırı başarısız olduğunu savunan Netanyahu, intikam yemini etti ve kendilerine destek veren ABD’ye bir kez daha teşekkür etti.  Netanyahu, “Belirlediğimiz kural şudur: Kim bize saldırırsa, biz de ona saldırırız. Bu, şer ekseniyle mücadele ettiğimiz her yer için geçerlidir. İsrail ilerliyor ve şer ekseni geri çekiliyor. Bu eğilimin devam etmesi ve savaştaki tüm hedeflerimize ulaşmak için gereken her şeyi yapacağız. Önceliğimiz tüm rehinelerin geri dönüşü ve var oluşumuzun ve geleceğimizin garanti altına alınmasıdır” diye konuştu. Yafa’da gerçekleşen silahlı saldırının da arkasında İran'ın olduğunu savunan Netanyahu, “Dünyanın aydınlık güçleri birleşmeli ve bölgemizde terör ve kötülüğün kaynağı olan karanlık Ayetullah rejimine karşı birlikte hareket etmelidir. İsrail’in yanında olmalılar” ifadesinde bulundu.

Whats App Image 2024 10 01 At 23.29.16 D780C172

ROKETLERDEN BİRİ OKULA ÇARPTI

Saldırı başlar başlamaz, Kudüs ve Tel Aviv'de patlama ve siren sesleri duyuldu. Tel Aviv'de hava savunma sistemleri devreye girdi.  Görgü tanıklarının ifadelerine göre İran'dan fırlatılan füzelerden bazıları Ürdün hava sahasında düşürüldü.  AFP haber ajansı, Ben Gurion Havalimanı'nda uçuş trafiğinin durduğu bilgisini geçti. Uçuşlar saldırı sonrası yeniden başladı. Batı Şeria'da bir Filistinlinin öldüğü ve iki İsraillinin düşen şarapnel ve molozların hasara neden olduğu ve bölgede yangınlara neden olduğu bildirildi. Kudüs ve Ürdün Vadisi'nden İsrail'in büyük bir bölümünde patlamalar duyuldu. Devlet televizyonundaki muhabirler, canlı yayınlar sırasında yerde düz bir şekilde yattı. Bir roket İsrail'in merkezindeki Gadera'da bir okula çarptı ve olay yerinden gelen fotoğraflar ve videolar, okul binasında ciddi hasar olduğunu gösterdi, ancak kimse yaralanmadı.

F241001 D P100 1

SALDIRIDA FETTAH 1 FÜZELERİ ATEŞLENDİ

İran kaynakları ise saldırıda ses hızını aşan füzeler de kullanıldığını duyurdu. İran basını, saldırıda hipersonik Fettah 1 füzelerinin kullanıldığını bildirdi.  Fettah 1 adı verilen orta menzilli hipersonik füzeleri, İran Devrim Muhafızları tarafından ilk kez 2023'te tanıtılmıştı. İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Amir Saeid İravani'nin BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektupta saldırının, "BM Şartı'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca" gerçekleştirildiği belirtildi. Mektupta, bunun "siyonist rejimin" İran'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik ihlallerine cevap olduğu ifade edildi. Mektupta, söz konusu ihlallerin arasında İran'ın resmi misafiri Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’ye yönelik suikast, Lübnan'da büyükelçisinin yaralanması, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve üst düzey İranlı askeri danışmana yönelik suikastlar bulunduğu kaydedildi.

Fettah füzesi Nedir? Balistik füze nedir? Hipersonik füze ile fettah füze farkı var mı? Fettah füzesi Nedir? Balistik füze nedir? Hipersonik füze ile fettah füze farkı var mı?

“YENİ SALDIRI OLURSA DAHA GÜÇLÜ KARŞILIK VERİRİZ”

Saldırıların masum sivilleri hedef alan "siyonist rejimin" aksine etik prensipler ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sadece askeri ve güvenlik tesislerini hedef aldığı ifade edilen mektupta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) temel görevini yerine getirmemesinin üzüntüyle karşılandığı belirtildi. Mektupta, BMGK'nin hareketsiz kalmasının İsrail'in tüm kırmızı çizgileri ihlal etmesine imkân tanıdığı kaydedilerek, bunun İran'a uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkını muhafaza etmekten başka seçenek bırakmadığı savunuldu.  İsrail'in yeni bir saldırısı karşısında hiçbir çekince olmadan "İran'ın karşılığının hızlı, kararlı ve daha önceden çok daha güçlü" olacağı uyarısına da yer verildi. BMGK'nin kararlı ve acil bir şekilde İsrail'in Lübnan, Gazze ve Suriye'de işlediği savaş suçlarını durdurması çağrısı yapılan mektupta, ancak bu şekilde kapsamlı bölgesel savaşın engelleneceğine işaret edildi.

Fettah 1 Fuzesi Nedir Fettah 1 Fuzesi Hangi 17883324 8990 Amp

HANİYE VE NASRALLAH’IN İNTİKAMI

Saldırının Hamas lideri İsmail Haniye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı General Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi. İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunuldu. Reuters, saldırı emrini İran’ın dini lideri Ali Hamaney'in verdiğini belirtti.  Üst düzey bir İranlı yetkili, İran'ın olası bir misillemeye tamamen hazırlıklı olduğunu söyledi. İranlı yetkililer Hamaney'in güvenli bir yerde tutulduğunu ifade etti.

GERÇEK VAAT 2 OPERASYONU

Devrim Muhafızları, ilerleyen saatlerde yeni bir açıklama yaptı. İran merkezli ISNA haber ajansının aktardığına göre Devrim Muhafızları, saldırıda İsrail'in üç üssünü hedef aldıklarını duyurdu. Füzelerı̇n yüzde 90'ının İsraı̇l'dekı̇ hedeflerı̇nı̇ başarıyla vurduğu belirtildi. Devrim Muhafızları Ordusu, operasyona "Gerçek Vaat 2" adını verdi. İran Silahlı Kuvvetleri, "İsrail'in destekçileri, doğrudan Tahran'a müdahale ederse; bölgedeki üsleri İran'ın güçlü saldırısıyla karşı karşıya kalacak" açıklaması yaptı. Irak, hava sahasını sivil uçuşlara tekrar açtı.

İran'dan İsrail'e füze saldırısı: Tel Aviv'de sirenler çaldı, ülke sığınaklara kaçtı İran'dan İsrail'e füze saldırısı: Tel Aviv'de sirenler çaldı, ülke sığınaklara kaçtı

"SİYONİST REJİME GÜÇLÜ BİR YANIT"

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da sosyal medyada yaptığı açıklamada, Tahran'ın "Sı̇yonı̇st rejı̇mı̇n saldırganlığına güçlü bı̇r yanıt verdı̇ğı̇nı̇" söyledı̇. Pezeşkiyan, "Bu sadece bı̇zı̇m kapası̇temı̇zı̇n bı̇r parçası, İran ı̇le çatışmaya gı̇rmeyı̇n" diye uyardı ve "İran savaş ı̇stemı̇yor ancak her türlü tehdı̇de kararlılıkla karşı koyacaktır" ifadesini kullandı. İran Dışişleri Bakanlığı, "Tahran'ın savunma operasyonu meşru müdafaa hakkı çizgisinde ilerledi. Sadece askeri ve güvenlik tesisleri hedef alındı" açıklaması yaptı. 

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Filistinli örgüt Hamas, Haniye, Nasrallah ve Nilforuşan'ın intikamını alan İran füze saldırılarını takdir ettiklerini bildirdi. Açıklamada “İşgalcilerin bölge halklarına karşı işlemeye devam ettiği suçlara yanıt olarak ve ulusumuzun kahraman şehitlerinin kanlarının intikamını almak üzere İran Devrim Muhafızları tarafından işgal altındaki topraklarımızın geniş alanlarına gerçekleştirilen kahramanca füze saldırısını kutluyoruz” ifadesinde bulunuldu.

Ortadoğu geceden bu yana alev aldı! Birleşmiş Milletler'den acil toplanma kararı Ortadoğu geceden bu yana alev aldı! Birleşmiş Milletler'den acil toplanma kararı