Dünya

İran'dan İsrail'e füze saldırısı: Tel Aviv'de sirenler çaldı, ülke sığınaklara kaçtı

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının ardından İran ve Hizbullah'tan yanıt geldi. İran İsrail'e çok sayıda füze fırlatırken Hizbullah karadan karadan saldırılar gerçekleştirdi.

Abone Ol

Filistin işgalini sürdüren İsrail, Gazze'de soykırım girişiminde bulunmasının ardından Lübnan'ı hedef aldı. İsrail'in Lübnan'a yönelik hava saldırılarının yoğunlaştırılmasının ardından dün gece ülkeye kara harekatı başlatıldı.

İRAN HAVADAN HİZBULLAH KARADAN İSRAİL'E SALDIRDI 

İran, İsrail'e çok sayıda füze fırlattı. İsrail'in birçok kentinde ve başkent Tel Aviv'de sirenler çalıyor. İran havadan saldırı gerçekleştirirken Hizbullah ise İsrail'e karadan saldırı gerçekleştirdi.  Füzeler ateşlendiği sırada Tel Aviv sokaklarında silahlı çatışma çıktı. 

ÜLKE GENELİNDE SİRENLER ÇALDI

İsrail ordusu, İran'dan İsrail'e doğru füzeler atıldığını ve Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, "kısa süre önce" İran'dan İsrail'e füzeler atıldığı belirtildi. Atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv başta olmak üzere ülke genelinde sirenlerin çaldığı aktarıldı.

İsraillilere "uyarıları dikkate almaları ve güvenli yerlerde kalmaları" çağrısı yapıldı. Bu açıklamanın ardından ülkenin birçok bölgesinde de siren sesleri duyuldu. 10 milyon insan saldırılar nedeniyle sığınaklara sığındı. 

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA: İRAN İSRAİL'E 180 BALİSTİK FÜZE FIRLATTI 

İsrail ordusu, İran’ın İsrail’e 180 balistik füze fırlattığını açıklayarak, füzelerinin büyük bir kısmının” hava savunma sistemleri tarafından önlendiğini aktardı.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari, İsrail Hava Kuvvetlerinin “tam kapasiteyle çalışmaya devam ettiğini ve geçen yıl olduğu gibi bu gece de Ortadoğu'da güçlü bir şekilde vurmaya devam edeceğini” söyledi.

Hagari, “İsrail ve ABD hava savunma sistemleri etkin bir şekilde çalıştı. Tespit ve önleme konusunda yakın bir işbirliği vardı. Saldırının etkisini hala araştırıyoruz ve düşmana tüm bilgileri vermek istemiyoruz. İran bu gece ciddi bir eylem gerçekleştirdi ve Ortadoğu'yu bir gerilime itiyor. Siyasi kademenin yönlendirmesi doğrultusunda, seçtiğimiz yer ve zamanda harekete geçeceğiz. Bu geceki saldırının sonuçları olacaktır” dedi.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU'NDAN AÇIKLAMA 

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail'e onlarca balistik füzeyle saldırı başlattığını duyurdu.

Devrim Muhafızları Ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan İsrail'e onlarca füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi.

Saldırının Hamas lideri İsmail Heniyye, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve İranlı general Abbas Nilfuraşan'ın öldürüldüğü İsrail saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

İsrail'in bu saldırıya askeri yanıt vermesi halinde "yıkıcı karşılık" göreceği uyarısında bulunuldu.

OPERASYONUN ADI: GERÇEK VAAD 2

İran Devrim Muhafızları Ordusu yayınladığı ikinci bildiride, İsrail’e yönelik füze saldırısına dair operasyona "Gerçek Vaad 2" adının verildiğini aktardı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu, İsrail’e yönelik füze saldırısının ardından ikinci bildiriyi yayınladı. Bildiride, işgal altındaki topraklardaki stratejik hedeflere yönelik "Gerçek Vaad 2" operasyonunun gerçekleştirildiği belirtildi. Söz konusu operasyonda Siyonist rejime ait bazı hava ve radar üsleri ile direniş liderlerine yönelik saldırılarda kullanılan üslerin başarılı bir şekilde vurulduğu belirtilen bildiride, “İsrail tarafından yoğun hava savunma sistemleriyle korunan bu bölgeler yüzde 90 başarı oranıyla hedef alındı” ifadeleri kullanıldı.

Bildiride, “Siyonist rejim İran’ın operasyonu karşısında büyük bir dehşete düştü. Bu operasyon uluslararası hukuk çerçevesinde meşru olarak gerçekleşmiştir ve düşmanın her türlü ahmaklığına ağır bir şekilde karşılık verilecektir” denildi.

İRAN'DAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E MEKTUP 

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani'nin BM Güvenlik Konseyi'ne gönderdiği mektubun detayları ortaya çıktı.  Mektupta, İran'ın salı akşamı İsrail'in askeri ve güvenlik hedeflerine yönelik füze saldırısı düzenlediği bildirildi.

Saldırının "BM Şartı'nın 51. maddesine göre meşru müdafaa hakkı uyarınca" gerçekleştirildiği belirtilen mektupta, bunun "siyonist rejimin" İran'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik ihlallerine cevap olduğu ifade edildi.

Mektupta, söz konusu ihlallerin arasında İran'ın resmi misafiri Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'ye yönelik suikast, Lübnan'da büyükelçisinin yaralanması, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ve üst düzey İranlı askeri danışmana yönelik suikastlar bulunduğu kaydedildi.

Saldırıların masum sivilleri hedef alan "siyonist rejimin" aksine etik prensipler ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sadece askeri ve güvenlik tesislerini hedef aldığı ifade edilen mektupta, BMGK'nin temel görevini yerine getirmemesinin üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

Mektupta, BMGK'nin hareketsiz kalmasının İsrail'in tüm kırmızı çizgileri ihlal etmesine imkan tanıdığı kaydedilerek, bunun İran'a uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkını muhafaza etmekten başka seçenek bırakmadığı savunuldu.

İRAN DIŞİŞLERİ'NDEN 'MEŞRU MÜDAFAA HAKKI' VURGUSU

İran Dışişleri Bakanlığı “Gerçek Vaad 2” operasyonuna ilişkin bildiri yayınladı. İran'ın kendini savunmak için meşru müdafaa hakkını kullandığı belirtilen bildiride, "Siyonist İsrail rejiminin İran’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünü hedef alan saldırıları ve Hamas lideri İsmail Haniye ile Hizbullah lideri Hasan Nasrullah'ın ve Devrim Muhafızları komutanı Abbas Nilfuruşan'ın şehadetlerine karşılık olarak İsrail rejiminin askeri tesislerine yönelik füze saldırıları gerçekleştirmiştir" ifadeleri kullanıldı.

İran'ın “Gerçek Vaad 2” operasyonunu bölge barışı ve güvenliği için gerçekleştirdiği belirtilen bildiride, İsrail'in Lübnan ve Gazze'de katliamlarına devam ettiği vurgulandı. İran'ın operasyonda sivil yerleşim alanlarını hedef almadığına değinilerek, "Siyonist İsrail rejiminin sivil yerleşim yerlerini ve altyapı sistemlerini hedef alan saldırılarının aksine bu operasyonda rejime ait askeri tesisler hedef alınmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bildiride, İsrail'e yönelik silah yardımlarının durdurulması ve bölgede İsrail’in devam ettirdiği savaş suçlarının engellenmesi gerektiği ifade edilerek, "İran gerek duyması halinde kendi ulusal çıkarlarını korumak için yeniden meşru müdafaa hakkını kullanabilir ve ülkenin egemenliğine yönelik askeri tehditlere karşılık vermeye hazırdır" ifadeleri kullanıldı.

HİPERSONİK FETTAH-1 FÜZELERİ KULLANILDI 

İran devlet televizyonunun haberine göre, İsrail'e düzenlenen füze saldırısında sahip oldukları yüksek hız sayesinde hava savunma kalkanlarını aşabilen hipersonik sınıfı Fettah-1 füzeleri kullanıldı.

İRAN CUMHURBAŞKANI: TEHDİTLERE KARŞI KARARLIYIZ 

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da X sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, ülkesinin İsrail'in saldırganlığına karşı meşru haklar temelinde misillemede bulunduğunu belirterek, "Saldırgan değiliz ancak tehditlere karşı kararlıyız. İran'la çatışmaya girmeyin." ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan saldırı hakkında yapılan açıklamada İsrail’e ‘belirleyici bir cevap’ verdiklerini vurguladı.

HUSİLER DE İSRAİL'İ VURDUKLARINI AÇIKLADI

Yemen'deki İran destekli Husiler, uzun menzilli yeni ve yerli üretim bir insansız hava aracını (İHA) ilk kez İsrail'in güneyindeki Eylat kentine düzenledikleri saldırıda kullandıklarını duyurdu.

Husilere bağlı "26sep.net" sitesinde yer alan haberde, uzun menzilli yeni ve yerli üretim bir insansız hava aracı olan "Samad-4"ün Husiler'e ait mühimmat ve füzeler taşıdığı, keşif ve saldırı görevlerini bir arada gerçekleştirebildiği belirtildi.

Haberde, "Samad-4'ün menzili 2 bin kilometreden fazla ve hava savunma sistemlerine özellikle de İsrail'in çeşitli hava savunma sistemlerine yakalanmama kabiliyeti yüksek." ifadelerine yer verildi.

Söz konusu İHA'nın ilk kez bugün İsrail'in Eylat şehrindeki askeri hedeflere saldırmak için kullanıldığı kaydedildi.

Habere göre, Yemen yapımı ilk yerli İHA olan "Samad-4" 3 metre uzunluğunda. Kanat genişliği 5 metre ve her biri 25 kilogram ağırlığında iki bomba taşıyabilen "Samad-4", hassas hedefleme ve keşif görevleri yapabiliyor.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, gün içinde yaptığı açıklamada, Yafa bölgesinde İsrail askeri noktalarını "Yafa" isimli insansız hava aracıyla (İHA), Eylat kentindeki Umm er-Raşraş bölgesindeki İsrail askeri noktalarını da "Samad-4" tipi İHA'larla hedef aldıklarını ifade etmişti.

NETENYAHU’DAN AÇIKLAMA

İran’ın füze saldırısının başarısız olduğunu ve İsrail’in hava savunma sistemi sayesinde püskürtüldüğünü ileri süren Netanyahu, savunma çabalarına verdiği destekten ötürü ABD’ye teşekkür etti.

Netanyahu, “Belirlediğimiz kural şudur: Kim bize saldırırsa, biz de ona saldırırız. Bu, şer ekseniyle mücadele ettiğimiz her yer için geçerlidir” dedi.

Netanyahu, “İsrail ilerliyor ve şer ekseni geri çekiliyor. Bu eğilimin devam etmesi ve savaştaki tüm hedeflerimize ulaşmak için gereken her şeyi yapacağız. Önceliğimiz tüm rehinelerin geri dönüşü ve var oluşumuzun ve geleceğimizin garanti altına alınmasıdır” dedi.

Bugün Yafa’da gerçekleşen silahlı saldırının da arkasında İran'ın olduğunu savunan Netanyahu, “Dünyanın aydınlık güçleri birleşmeli ve bölgemizde terör ve kötülüğün kaynağı olan karanlık Ayetullah rejimine karşı birlikte hareket etmelidir. İsrail’in yanında olmalılar” şeklinde konuştu.

BEYAZ SARAY HAREKETE GEÇTİ

ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Lübnan'a artan saldırılarının ardından giderek yükselen İsrail-İran gerilimine ilişkin ulusal güvenlik ekibini topladığı bildirildi.

Beyaz Saraydan yapılan yazılı açıklamaya göre Biden, İran'ın İsrail'e yönelik füze saldırıları başlamadan önce sabah saatlerinde ulusal güvenlik ekibiyle bir araya geldi. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in de katıldığı görüşmede, İran'ın İsrail'e yönelik balistik füze saldırı hazırlığına ilişkin güncel durum değerlendirildi.

Biden ile ulusal güvenlik ekibi, İsrail'in kendini savunmasına yönelik ABD'nin yardımlarını ve bölgede görev yapan Amerikan askerlerinin son durumunu da ele aldı.

AA muhabirine açıklama yapan ve adının açıklanmasını istemeyen kıdemli bir Beyaz Saray yetkilisi, İsrail-Lübnan gerilimine ilişkin, "ABD, İran'ın yakın zamanda İsrail'e yönelik bir balistik füze saldırısı yapmaya hazırlandığı şeklinde işaretlere sahip. İsrail'i bu saldırıya karşı savunmak için savunma hazırlıklarında aktif şekilde destekliyoruz. İran'dan İsrail'e yönelik doğrudan bir askeri saldırı, İran için ağır sonuçlar doğuracaktır" açıklamasını yapmıştı.

ABD'den verilen mesajlarda ABD'nin İran'ın saldırısına karşı İsrail ile birlikte çalışacağı vurgulandı. 

İRAN’DAN BİR TEHDİT DAHA

İran'ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği, İsrail'in ulusal güvenlik ihlallerine cevap verildiğini belirterek, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." açıklamasında bulundu.

İran Daimi Temsilciliği, konuya ilişkin sosyal medya hesabından mesaj paylaştı.

İran'ın "Siyonist rejimin terör faaliyetlerine yasal, makul ve meşru cevabını" verdiği ifade edilerek, İsrail'in İranlı vatandaşları hedef aldığı ve ülkenin egemenliğini ihlal ettiği belirtildi.

Mesajda, "Eğer siyonist rejim cevap vermeye kalkarsa daha yıkıcı bir karşılık gelir." uyarısı yapılırken, bölge ülkeleri ve "rejimin destekçilerinin" İsrail ile yollarını ayırmaları çağrısında bulunuldu.