İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 353’üncü gününe Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar’ın Gazze saldırılarında hayatını kaybetmiş olabileceği iddiası damga vurdu. İsrail devlet televizyonu KAN’da yer alan haber göre Sinvar’ın İsrail’in son saldırılarında hayatını kaybedip kaybetmediğinin araştırıldığı ancak bu iddiayı destekleyecek doğrulanmış bir istihbarat bulunmadığı kaydedildi. Haberde, İsrail güvenlik teşkilatının, “Sinvar’ın temas dışı olduğu ya da hayatını kaybettiği konusunda bölünmüş durumda olduğu” yorumuna da yer verildi.

YARIM SAATTE 80'DEN FAZLA SALDIRI

Bunun yanısıra Lübnan medyası, İsrail'in güney Lübnan'ın yanı sıra ülkenin iç kesimlerindeki Bekaa Vadisi'ne de büyük hava saldırıları düzenlediğini yazdı. Lübnan'ın El Mayadin televizyonu Bekaa'ya bağlı Hermel, Zbud ve Harbata kasabalarının saldırıya uğradığını, ayrıca Lübnan'ın güneyindeki Sur ve Nebatiye bölgelerinin de bombalandığını bildirdi. İsrail Savunma Kuvvetleri, Hizbullah'a yönelik kapsamlı saldırılar düzenlediğini ve ayrıntıları daha sonra duyuracağını açıkladı. Lübnan Ulusal Haber Ajansı ise İsrail savaş uçaklarının güneydeki Nebatiye vilayetinde sadece yarım saat içinde 80'den fazla hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. 

EN AZ 100 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Lübnan Sağlık Bakanlığı, bu sabah İsrail'in hava saldırılarında en az 100 kişinin hayatını kaybettiği ve 300 kişinin yaralandığını açıkladı.

“VURACAĞIZ, UZAKLAŞIN”

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tümamiral Daniel Hagari ise sınır köylerindeki Lübnanlı sivillere çağrıda bulunarak "Lübnan'daki köylerin tüm sakinlerine sesleniyorum, yakın gelecekte Lübnan'daki hedeflerini vuracağız. Hizbullah'ın silah sakladığı mülklerin yakınında veya evlerin içinde bulunan herkesi derhal uzaklaşmaya çağırıyoruz" dedi.

"101 REHİNEDEN EN AZ YARISI HAYATTA"

Bununla birlilkte İsrail basınına yansıyan haberlere göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas'ın Gazze'de rehin tuttuğu 101 kişiden en az yarısının hayatta olduğunu söyledi. Ynet News haber sitesinin aktardığına göre, Netanyahu dün Knesset Dış İşleri ve Savunma Komitesi'nde konuştu. Burada İsrail'in Hizbullah'la karşılıklı saldırılarını sürdürdüğü kuzeydeki durum hakkında da milletvekillerine bilgi veren Netanyahu, Gazze'deki rehinelere ilişkin alınan istihbarata dair de açıklamalarda bulundu. İsrail başbakanı, istihbaratın 101 rehineden en az yarısının hayatta olduğuna işaret ettiğini söyledi. 

ABD: BÜYÜK SAVAŞI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORUZ

ABD Başkanı Joe Biden ise evinin bulunduğu Delaware eyaletinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İsrail ile Hizbullah arasında Mavi Hat’ta artan gerginliğe ilişkin endişeli olup olmadığı sorulan Biden, "Evet endişeliyim. Bölgede daha büyük bir savaşın patlak vermesini engellemek için her şeyi yapıyoruz. Bu konuda halen uğraşıyoruz” dedi.

“ORTADOĞU FACİANIN EŞİĞİNDE”

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Amerikan kanalı CNN’e yaptığı açıklamada “Lübnan’ın bir diğer Gazze’ye dönüşme ihtimalinden korktuğunu” söyledi.BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert de Ortadoğu’nun “facianın eşiğinde olduğunu” belirtti. Batı medyasında yer alan analizlere göre iki taraf da ucu açık bir hesaplaşma savaşına girdi. İsrail savaş uçakları Güney Lübnan'a yaklaşık bir yıldır en yoğun bombardımanı gerçekleştirirken, Hizbullah da Gazze savaşının başlangıcından bu yana İsrail'e en derin roket saldırılarını düzenledi.

GAZZE’DE SOYKIRIM SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları Deyr el-Belah kentinde Aksa Şehitleri Hastanesi çevresindeki "Ebu Semek" ailesine ait evi hedef aldı.İsrail ordusunun saldırısında 4 Filistinli çocuk ve anneleri hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı. Gazze kentinde de İsrail ordusuna ait helikopterler Zeytun Mahallesi'ndeki evlere ateş açarken, kentin güneybatısındaki mahalleler de İsrail topçu birliklerinin hedefi oldu. İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 795’i çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 431 Filistinli öldü, 95 bin 818 kişi yaralandı.Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.