Dünya

İsrail, Başkent Beyrut'u vurdu: Hedefteki isim açıklandı

Gazze Şeridi'nde saldırılarını sürdüren İsrail, Lübnan'a gerçekleştirdiği hava saldırılarını sürdürüyor. İsrail ordusu akşam saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'u hedef aldı.

Abone Ol

Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail, Lübnan cephesinde saldırılarını artırdı. Geçtiğimiz hafta Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarına ve telsizlere yönelik siber saldırıda bulunan İsrail, Lübnan'a hava saldırılarını sürdürüyor. İsrail gün içinde yoğunlaştırdığı hava saldırılarının ardından akşam saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'u vurdu. 

HEDEFTE HİZBULLAH KOMUTANI VAR

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, saldırı, Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesindeki mahallelerden Bir el-Abid'de bir binaya yönelik gerçekleştirildi. İsrail ordusu, yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı doğruladı. Saldırının hedefinde Hizbullah’ın silahlı kanadının komutanlarından Ali Karaki olduğu öne sürüldü.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 492'YE YÜKSELDİ 

Lübnan Sağlık Bakanlığı'nın gece yarısından önce yaptığı açıklamaya göre İsrail'in Lübnan’a düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 492’ye, yaralı sayısı ise bin 645’e yükseldi.

LÜBNAN SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA: "EN KANLI GÜN"

Öte yandan akşam saatlerindeki hava saldırısının hemen öncesinde Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, İsrail'in saldırıları hakkında açıklama gerçekleştirmişti. El-Ebyad'ın açıklamasının ardından başlayan hava saldırısıyla birlikte İsrail'in saldırılarında yaşamını yitirenlerin sayısı artmaya devam ediyor.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, İsrail’in bugünkü saldırıları nedeniyle ülkede 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en "kanlı günü" yaşadıklarını söyledi.

HAYATINI KAYBEDENLERİN ARASINDA ÇOCUKLAR DA VAR

Lübnanlı Bakan Ebyad, düzenlediği basın toplantısında İsrail'in saldırılarına ilişkin, "İsrail'in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 24'ü çocuk, 39'u kadın 274'e yükseldi, yaralıların sayısı da 1024'e çıktı" dedi.

“İSRAİL’İN SON BİR HAFTADA DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA YAKLAŞIK 5 BİN KİŞİ YARALANDI”

Bakan Ebyad, 2006'da yaklaşık 1 ay süren Lübnan-İsrail savaşına işaret ederek, "2006'daki savaşta yaralı sayısı 10 bindi. Ancak İsrail'in son bir hafta içinde düzenlediği saldırılarda yaklaşık 5 bin kişi yaralandı" ifadesini kullandı.

İSRAİL AMBULANSLARI DA HEDEF ALDI

İsrail ordusunun saldırılarında ambulansları hedef aldığına dikkati çeken Ebyad, 2 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 16'sının da yaralandığını aktardı. Ebyad, İsrail'in düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğunun sivillerden oluştuğuna dikkati çekti.

LÜBNAN’DAN DESTEK ÇAĞRISI

Lübnan'ın güneyinden büyük bir göç dalgasının harekete geçtiğine vurgu yapan Ebyad, Irak ve Ürdün gibi ülkelerden tıbbi yardımların gönderilmesine rağmen, dost ve kardeş ülkelere "daha fazla destek" çağrısı yaptı. Lübnan Sağlık Bakanı, İsrail saldırılarında yaralananların ülkedeki 27 hastaneye nakledildiğini belirtti.

İSRAİL’DEN YÜZLERCE HAVA SALDIRISI

İsrail ordusu, sabah saatlerinden itibaren Lübnan'a güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut ve kuzeyine göç dalgası devam ediyor. Lübnan Eğitim Bakanlığı ülkede eğitime ara verildiğini duyururken, İçişleri Bakanlığı ise okulların, İsrail saldırıları sonucu yerinden edilen vatandaşlara barınak olarak açıldığını duyurdu.

İSRAİL, ROKET YAĞDIRIYOR

İsrail ordu sözcülüğü yaptığı açıklamada, Lübnan'dan akşam saatlerinde 80 roket, sabah saatlerinden itibaren bu yana ise toplamda 165 kadar roket atıldığını bildirdi. Golan Tepeleri'nin kuzeyine doğru 25 kadar roket atıldığı, Hayfa çevresinin ise 15 kadar roketle hedef alındığına dikkat çekilen açıklamada, hava savunma sistemlerinin gelen roketlerin çoğunu imha ettiği, bazı roketlerin açık alanlara düştüğü kaydedildi.

Lübnan'dan atılan 10 kadar roketin işgal altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da sınıra yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta açık alana düştüğüne işaret edilerek, Aşağı Celile bölgesine de 30 kadar daha roket atıldığı ifade edildi.