Haberler

İsrail geri sayımı başlattı: Lübnan cephesinde kara harekatı kapıda

Lübnan'a hava saldırılarını yoğunlaştıran İsrail'in kara harekatı için hazırlıklara başladığını ABD basını yazdı. Washingon Post ve Wall Street Journal İsrail'in kara harekatı planları hakkında bilgi verdi.

Abone Ol

Filistin işgalini ve soykırım girişimini sürdüren İsrail, Lübnan’a hava saldırılarını yoğunlaştırdı. Birleşmiş Milletler’de dini saiklerle Arz-ı Mev’ud (vaat edilmiş topraklar) üzerinden kutsanmış ve lanetlenmiş ülkeleri anlatan Başbakan Netenyahu’nun saldırgan politikası sürerken Lübnan’a kara harekatının yakın zamanda gerçekleştirileceği iddia edildi.

ABD basını olası kara harekatı hakkında bilgiler paylaşırken Wall Street Journal’in söz konusu harekatın bu hafta içinde gerçekleştirilebileceğini yazarak tarih vermesi dikkat çekti.

ABD’Lİ YETKİLİ İSRAİL’İN LÜBNAN’A KARA HAREKATI PLANLADIĞINI SÖYLEDİ

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Washingon Post'un adı açıklanmayan ABD'li bir yetkiliye dayandırdığı haberinde İsrail’in ABD'ye Lübnan'da yakın zamanda başlayabilecek sınırlı bir kara operasyonu planladığı ifade edildi.

Yetkili, operasyonun İsrail'in 2006'da Hizbullah'a karşı yürüttüğü savaştan daha küçük çaplı olacağını ve sınır topluluklarının güvenliğine odaklanacağını ifade etti.

“İSRAİL HİZBULLAH TÜNELLERİNE GİRDİ”

Öte yandan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan haberde Lübnan'ın güneyine baskınlar düzenleyen İsrail askerlerinin Hizbullah tünellerine girdiği yazıldı.

Haberde planlamaların ve hazırlıkların sürdüğü olası kara saldırısına hazırlanan İsrail ordusunun istihbarat topladığı yazıldı. WSJ, hedefli baskınların bu hafta içinde gerçekleşebilecek daha geniş çaplı bir kara operasyonunun öncesinde gerçekleştirildiğini iddia etti.

İSRAİL BASININDAN ‘ABD BASKI UYGULUYOR’ İDDİASI

Kara harekatı İsrail basınının da temel gündemi oldu.

Dün yayımlanan haberlerde İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberinde, İsrail hükümetinin, Lübnan'da sınırlı bir kara "operasyonu" düzenlemeyi ciddi bir şekilde düşündüğü ancak ABD'nin bunun gerçekleşmemesi için İsrail'e benzeri görülmemiş bir baskı uyguladığı öne sürüldü.

“HEDEF LÜBNAN’IN GÜNEYİNE TAMPON KURMAK”

Hükümetin, henüz bu konuda nihai bir karar almadığı aktarılan haberde, ABD'nin, İsrail ile Hizbullah arasında bir anlaşmaya varmak ve geniş bir askeri çatışmaya sürüklenmemek gerektiğine inandığı kaydedildi.

İsrail basınına göre, olası kara "operasyonu" ile Lübnan'ın güneyinde bir tampon bölge kurulması amaçlanıyor.

İSRAİL SAVUNMA BAKANI BİRLİKLERİ ZİYARET ETTİ

İsrail Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Gallant, ülkenin kuzeyindeki İsrail ordusuna ait bir zırhlı birliği ziyaret ederek gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Burada askerlere hitap eden Gallant, Lübnan'a kara saldırısı imasında bulunarak, "(Hizbullah Genel Sekreteri Hasan) Nasrallah'ın ortadan kaldırılması son değil. (İsrail'in) Kuzey sakinlerini evleri geri getirmek için siz de (zırhlı birlik askerleri) dahil tüm yeteneklerimizi harekete geçireceğiz." ifadesini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan'a kara saldırısına hazırlandıklarını duyurmuştu.

Kuzey Komutanlığı Komutanı Ori Gordin, Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda "yeni bir aşamaya girdiklerini" savunarak Lübnan'a olası kara saldırısı için hazırlıklı olmaları gerektiğini söylemişti.

İsrail ordusu, yedek askerlerden oluşan iki tugayın ülkenin kuzeyine konuşlandırıldığını bildirmişti.