Dünya

İsrail, İran’dan intikam almaya hazırlanıyor: Çok büyük ve şiddetli olacak!

İsrail’in Lübnan’daki kara harekatının 7’nci gününde Tel Aviv, İran’ın geçtiğimiz günlerde 200 adet Fettah-1 füzesiyle ülkenin kalbi Tel Aviv’e düzenlediği saldırıya karşı misilleme hazırlığında. İsrail basını, Tahran’da büyük ve şiddetli bir askeri saldırı başlatmaya hazırlandığını aktarırken ABD’nin de buna yardımcı olacağı belirtildi. Öte yandan Nasrallah’ın ölümünün ardından Hizbullah’ın yeni lideri olması beklenen Safiyuddin’in karargâh saldırısı sonrası akıbeti hâlâ belirsizliğini koruyor.

Abone Ol

İsrail’in Lübnan’daki kara harekatının 7’nci gününde Tel Aviv, İran’ın geçtiğimiz günlerde 200 adet Fettah-1 füzesiyle ülkenin kalbi Tel Aviv’e düzenlediği saldırıya karşı misilleme hazırlığında… İsrail devlet televizyonu KAN, Haaretz gazetesi ve ordu radyosunun haberlerinde İsrail ordusunun, İran'a "büyük ve şiddetli" bir askeri saldırı başlatmaya hazırlandığı aktardı.

“SERT BİR MİSİLLEME OLACAK”

İsrail ordusunun, İran'ın balistik füze saldırısının ülkede önemli bir hasara yol açmadığına inandığı belirtilen haberlerde, Tahran’ın saldırısından bu yana İsrail ordusunun önemli olacağına inandığı bir yanıt planladığı ve sert bir karşılık verilmeden saldırıyı geçiştirme gibi bir niyetinin olmadığı ifade edildi.

İsrail, başkent Beyrut’a bomba yağdırdı: Lübnanlılara bölgeyi terk edin emri geldi İsrail, başkent Beyrut’a bomba yağdırdı: Lübnanlılara bölgeyi terk edin emri geldi

“ABD YARDIMCI OLACAK”

Ayrıca İsrail'in, İran karşıtı koalisyondaki diğer tarafların da saldırıya katılacağını düşündüğü dile getirilen haberlerde, İsrail'in, İran sorununu kendi sorunları olarak gören diğer ülkelerden de uluslararası alanda destek aldığına işaret edildi. Haberlerde, bugün üst düzey askeri yetkililerin bir ortağın temsilcileriyle bir toplantı yaptığı ve İsrail'in, Amerikalıların İran'a yanıt vermede aktif rol alacağını düşündüğü kaydedildi.

ASKERİ ÜSLER HASAR GÖRDÜ

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ise televizyondan yaptığı açıklamada, İran'ın saldırısında Necef Çölü'ndeki (Negev) Nevatim Hava Üssü ve İsrail'in merkezinde bulunan Tel Nof Hava Üssü'nün zarar gördüğünü kabul etti. İran'ın saldırısının üslerin "saldırı kabiliyetini etkilemediğini" belirten Hagari, "Zarar gören herhangi bir uçak yok” ifadelerini kullandı.

SAYFUDDİN’İN AKIBETİ BELLİ DEĞİL

Hagari, İsrail'in 3 Ekim Perşembe akşamı yaptığı saldırıda Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin'i hedef aldığı konusunda açıklama yapmayarak, "Hizbullah'ın istihbarat karargahına saldırı düzenlendiğini ve şu anda saldırının sonuçlarının doğrulanmakta olduğunu" bildirdi. İsrail'in hava saldırılarının sürdüğü Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde 3 Ekim akşamı arka arkaya şiddetli patlamalar meydana gelmiş, İsrail, saldırının hedefinin Hizbullah Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin olduğunu iddia etmişti. Saldırının hedefinin öldürülen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın muhtemel halefi Haşim Safiyuddin olduğu ileri sürülse de Safiyuddin’in akıbeti belirsizliğini koruyor.

Hamas’ın askeri lideri Said Atallah ailesiyle birlikte öldürüldü Hamas’ın askeri lideri Said Atallah ailesiyle birlikte öldürüldü

TEL AVİV HALKI GÖÇ ETMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Öte yandan İsrail’de yapılan bir ankette, halkın yaklaşık dörtte birinin, siyasi ve güvenlikle ilgili sebeplerden ötürü yurt dışına göç etmeyi düşündüğünü ortaya koydu. İsrail devlet televizyonu KAN'ın yaptığı ankete göre, İsraillilerin yüzde 23'ü, (Ekim 2023-Ekim 2024 arasında) ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve güvenlik durumundan ötürü ülkeyi terk etmeyi düşündü.

40 BİNDEN FAZLA KİŞİ ÜLKEDEN AYRILDI

Yüzde 67'lik kesim ülkeyi terk etmeyi düşünmezken, geri kalan soruya cevap vermeyi reddetti. İsrail Başkanı Benjamin Netanyahu başkanlığındaki hükümet koalisyonu destekçilerinin yüzde 14'ü ile muhalefet partileri destekçilerinin yüzde 36'sı da ülkeyi terk etmeyi düşünenler arasında yer aldı. KAN, anketle ilgili yaptığı yorumda, İsrail'de savaş öncesinde bile yüksek olan dış göç olgusunun 2024 yılında da devam ettiğini belirtti. Merkezi İstatistik Bürosu tarafından eylül ayında yayınlanan veriler, İsrail'den yurt dışına göç olgusunda gözle görülür bir artış olduğunu ortaya koymuştu. Verilere göre, 2024'ün ilk yedi ayında 40 binden fazla kişi ülkeden ayrılmıştı.

DÜNYA İSRAİL SOYKIRIMINA KARŞI AYAKTA

Bunun yanısıra İsrail’in Gazze’de devam eden soykırım saldırılarını dünya ülkeleri protesto ediyor. Şili’de, Meksika’da, ABD’de, Almanya’da, Venezuela’da, İsviçre’de, İspanya’da, İngiltere’de ve Sırbistan’da binlerce kişi ülke başkentlerindeki meydanlarda bir araya gelerek ellerinde Filistin bayrakları taşıyarak, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana aralıksız saldırılar düzenlediği Gazze'nin yanı sıra Lübnan'da da acilen ateşkes sağlanması çağrısında bulundu.

“İSRAİL’İN SUÇ ORTAĞI ABD”

"Bu bir savaş değil soykırım", "Sessiz kalma soykırıma ortak olma", "Nehirden denize Filistin kazanacak", "Katil Netanyahu", "İsrail'in suç ortakları ABD ve AB" sloganları ve dövizleri gösterilerde ön plana çıktı. İsrail ordusunun saldırılarının başladığı 7 Eylül 2023'den bu yana Gazze'de her 3 binadan 2'sinin yıkıldığı, 42 binden fazla insanın öldürüldüğü, milyonlarca insanın yerlerinden edildiği vurgulanan manifestoda, "acil ve kalıcı ateşkes ilan edilmesi, İsrail'in 76 yıldır devam eden Filistin'deki işgalinin ve sömürgeciliğinin sona ermesi" çağrısı yapıldı.
Ayrıca, "özellikle Uluslararası Adalet Divanı önünde İsrail'in yargılanmasında Güney Afrika'nın yanında durulması ve siyonist devletin hesap vermesinde daha aktif bir rol oynanması" talep edildi. Gösteriler, 6 ve 7 Eylül tarihlerinde de devam edecek.

Hamas’ın askeri lideri Said Atallah ailesiyle birlikte öldürüldü Hamas’ın askeri lideri Said Atallah ailesiyle birlikte öldürüldü

HİZBULLAH: EN AZ 25 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hizbullah tarafından sosyal medyadan yapılan açıklamada ise İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine saldırılarına ilişkin bilgi verildi. İsrail ordusunun en az 25 subay ve askerinin yapılan saldırılarda hayatını kaybettiği belirtilen açıklamada, 130 kişinin de yaralandığı bildirildi. Açıklamada, İsrail'in, kayıplarının bir kısmını itiraf ettiği belirtilerek, "Önümüzdeki günlerde halkından sakladığı şeyler ortaya çıkacak" ifadesi kullanıldı.

İSRAİL, UNRWA MERKEZİNE SALDIRDI

Bununla birlikte Tel Aviv ordusu, Gazze’de soykırım saldırılarına devam ediyor.  Son olarak Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye'de yer alan Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) merkezine "Hamas'ın komuta merkezi" olduğu iddiasıyla saldırdığı ordu yetkilileri tarafından duyuruldu.  İsrail ordu sözcüsü Avichai Adraee, Cibaliye'deki UNRWA merkezinin "Hamas tarafından kullanılan komuta merkezi" olarak kullanıldığını ve merkezde "İsrail ve İsrail ordusuna karşı operasyonların planlandığını" iddia etti. Gazze'nin kuzey bölgelerine İsrail'in son 5 aydır "en şiddetli saldırıları" yaptığı belirtiliyor. Filistin Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde çok sayıda meskun bölgeyi hedef aldığını ve enkaz altında kalanlara ulaşamadıklarını bildirdi. Saldırılarda Beyt Hanun'da 5 ve Cibaliye'de 7 Filistinlinin hayatını kaybettiğinin tespit edildiğini belirten Basal, Filistinli ailelerin evlerine yönelik saldırılarda da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını ifade etti.

KATLİAM SALDIRILARINDA 41 BİN 825 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bini çocuk, 11 bin 378’i kadın olmak üzere 41 bin 825 Filistinli öldü, 96 bin 910 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.