İsrail basınında çıkan haberlerde, Tel Aviv ordusunun Philadelphia Koridoru'nda işgalin sürmesine ilişkin çizilen haritaları Güvenlik Kabinesi’ne sunduğu aktarıldı. Yapılan oylamada, Güvenlik Kabinesi’nin 10 üyesinden 8'inin İsrail ordusunun Philadelphia Koridoru'ndaki işgalinin devam etmesinden yana oy kullanmasıyla önerinin kabul edildiği ifade edildi. Bununla birlikte Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın öneriye hayır oyu verdiği, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in ise toplantıya katılmadığı kaydedildi.
“ESİR TAKASI ZORA SOKULMAYACAK”
Toplantıda, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun koridordaki işgalin devam etmesinin "gerekliliğini" savunduğu aktarıldı. Netanyahu'nun ayrıca bu adımın İsrail ile Hamas arasında "esir takasını zora sokmayacağı" aksine olası bir mutabakatı "daha da mümkün hale getireceği" iddiasında bulunduğu belirtildi. Adı açıklanmayan İsrailli bir yetkilinin İsrail ordusunca Philadelphia Koridoru'ndaki işgalin devam etmesine yönelik hazırladığı ve Güvenlik Kabinesine sunduğu haritaları ABD'nin "onayladığını" iddia ettiği ifade edildi. Kabinenin İsrail ordusunun işgalinin devam etmesini onaylamasının esir takası müzakerelerini çıkmaza sokacağı ifade ediliyor. Öte yandan İsrail’in önceki gün işgal altındaki Batı Şeria’ya yönelik “Yaz Kampı” adını verdiği operasyonu devam ediyor. Cenin, Tulkarim, Nablus ve Tubas kentlerine ve buradaki mülteci kamplarına düzenlenen baskınlarla başlayan operasyon uluslararası kamuoyunun tepkisini çekerken, saldırılarda en az 17 kişi öldü 45 kişi gözaltına alındı. İsrail operasyonlara gerekçe olarak bölgede terör yapılanmalarını gösterse de askeri ve siyasi analistler Tel Aviv yönetiminin bu operasyonlarla bölgenin yeniden İsrail’in askeri kontrolüne girmesini ve böylece bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi hedeflediği görüşündeler.
İSRAİL ORDUSU BULDOZERLE SALDIRIYOR
Perşembe akşamı Tubas yakınlarındaki El-Faria Mülteci Kampı’ndan çekildiğini bildiren İsrail ordusu, Tulkarim’deki saldırının ise kapsamını genişletti. Bölgedeki mülteci kampları ile Filistinlilere ait evlere baskın düzenleyen İsrail askerleri buldozerler eşliğinde kentteki altyapıyı ile evleri tahrip ediyor ve önüne çıkan araçları sürüklüyor. Öte yandan bazı bölgelerde İsrail askerleri ve Filistinliler arasında çatışmalar yaşandığı ve İsrail dronlarının bölgede uçuş yaptığı belirtiliyor. İsrail saldırıları nedeniyle Batı Şeria’nın Cenin kentinde ise iletişim ve internet hizmetleri kesildi, Filistin Kızılayı Cenin’deki ambulans merkezi ve ekipleriyle iletişim sağlanamadığını açıkladı. Cenin Hastanesi Müdürü Visam Bekr, hastaneye bir saldırı yaşanmasından endişe ettiklerini söyledi.
“FİLİSTİN’İ BOYUNDURUK ALTINA ALMAK İSTİYORLAR”
Öte yandan Kudüs merkezli Yabous Araştırma Merkezi Müdürü Süleyman Beşşarat, İsrail’in Batı Şeria’ya yönelik geniş çaplı operasyonlarla “Filistin devletinin çekirdeği olacak herhangi bir Filistinli siyasi varlığın kurulmasını engellemeyi amaçladığını” ifade etti. Kısa süre önce İsrail hükümetinin Oslo Anlaşması’na göre “B” olarak sınıflandırılan Filistin topraklarının aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich tarafından denetlenen bir idare altına alınmasını öngören bir karar aldığını hatırlatan Beşşarat, “İsrail hükümeti, öncelikle Batı Şeria’daki yerleşimleri güçlendirme, Filistin varlığını egemenlik ve siyasi statüden yoksun bir hale dönüştürme, Yahudileştirme projelerinin geri kalanını Filistin direnişi olmaksızın hayata geçirme planlarını gerçekleştirmek amacıyla bölgedeki Filistinlileri boyunduruk altına almaya çalışıyor” dedi.
“ETNİK TEMİZLİK YAPIYORLAR”
Katar merkezli Al Jazeera’ya konuşan Ortadoğu siyasi analisti Omar Baddar ise İsrail saldırılarının “Filistin topraklarında etnik temizliği” hedefleyen uzun vadeli bir stratejinin ürünü olduğu görüşünde olduğunu söyledi. “İsrail’in çok uzun süredir Batı Şeria’nın büyük bir kısmını ilhak etmeyi ve ilgili bölgelerde etnik temizlik yapmayı planladığını” söyleyen Baddar, son saldırıların da bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
AŞILAMA İÇİN İNSANİ DURAKLAMA
Dünya Sağlık Örgütü dün yaptığı açıklamada, İsrail’in, BM sağlık ekiplerinin bölgede çocuk felci aşılarını uygulamasına izin vermek için Gazze’de bir dizi üç günlük “insani duraklama” yapmayı kabul ettiğini duyurdu. New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen DSÖ Filistin Bölge Temsilcisi Rik Peeperkorn, çatışmalara verilecek insani aranın 3 günlük ardışık periyotlar hâlinde, Gazze’yi 3 farklı bölgeye bölerek uygulamaya gireceğini belirtti. Buna göre, 1 Eylül’de Gazze’nin merkezinde başlayacak 3 günlük ilk aşılama çalışmasını, sırasıyla Güney ve Kuzey Gazze’de yapılacak aşılama faaliyeti takip edecek. Aşılama yapılan bölgelerde her gün 8 ile 9 saat çatışmalara ara verilmesi ön görülüyor. Çalışmayla bölgede bulunan 10 yaş altı 614 bin çocuğa ikişer doz çocuk felci aşısı uygulanacak. Bulaşıcı çocuk felci virüsü, çoğunlukla kanalizasyon ve kirli su yoluyla yayılıyor. Hastalık esas olarak beş yaşın altındaki çocukları etkilerken, felce neden oluyor ve ölümle bile sonuçlanabiliyor.