Oylum Talu'nun moderatörlüğünde ekranlara gelen Özgür İrade programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail’in Türkiye’yi hedef alabileceği yönünde tehlikeye dikkat çektiği açıklamaları ele alınd.

Özgür İrade’nin konukları, AK Parti 26’ncı Dönem Milletvekili Mehmet Metiner, Gazeteci Nedim Şener, Gazeteci Can Özçelik, Kamuoyu Araştırmacısı Murat Gezici oldu.

“TÜRKİYE, HEP İSRAİL’İN HEDEFİNDE”

Nedim Şener: Sınırımızda YPG/PKK var. Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘biz hedefiz’ diyor. ‘İsrail bize doğrudan saldıracak, uçaklarını gönderecek’ demiyor. Niye? Çünkü PKK/YPG bölgede zaten. Biz onlara gitmezsek onlar bize geliyor. Türkiye, PKK/YGP yapılanmasını sınır dışında etkisizleştirmek için operasyonlar yapıyor. Türkiye, İsrail’in hep hedefinde. İsrail, Irak’ın kuzeyinde de var. Kim var burada? Barzani grubu. 60’lı yıllarda nasıl oluşmuşlar? MOSSAD ajanlarıyla fotoğraflarını görün.

“BU TEHDİT PKK’DAN KAYNAKLI”

Mehmet Metiner: Cumhurbaşkanımızın söylediği şey şu: İsrail'in uzun vadede hedef ülkelerinden biri Türkiye. Türkiye’nin toprakları Arz-ı Mev’ud içerisinde gösteriliyor. Bunu yıllar önce mensup olduğumuz Millî Görüş hareketinin lideri rahmetli Necmettin Erbakan söyleyip duruyordu zaten. ‘İkinci İsrail kurdurulmak isteniyor’ derken kastettiği şey buydu. Yeni bir tehlikeye dikkat çekişmiş olmuyor. Bu hemen ve şimdi, doğrudan Türkiye’ye saldırı şeklinde karşımıza çıkacak bir olgu değil. Şahsen buna ihtimal vermiyorum. Olmaz mı olabilir? Şu an zaten Suriye'nin kuzeyinde Amerika var. Amerika demek İsrail demek, İsrail demek Amerika demek. Suriye’nin kuzeyinde PKK var ve PKK üzerinden kurdurtulmak istenen bir denklem var. Bunun Türkiye'yi nasıl tehdit ettiği ortada. Aynı şekilde Irak’ın kuzeyinde de bu tehdit var. Bu tehdit PKK’dan kaynaklı bir tehdit, Barzani yönetiminden kaynaklı değil.

“NE YAPABİLİRİZ, SORUSUNU CEVAPLAMALIYIZ”

Murat Gezici: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seslenişini dikkate almalıyız. ‘İsrail bizi işgal edebilir’ korkusunu almaktan ziyade ‘biz bunun için ne yapabiliriz?’ sorusunu cevaplamalıyız. Sınır mayınlarının temizlenmesinde daha önce İsrail ile iş birliği yapılıyordu.  İsrail’de 10 milyon kişi yaşıyor. Bunların yüzde 20’si Arap. Bir kısmı Yahudi. Büyük bir finans var. KKTC’de Yahudilere tarım arazileri satılıyor. Şanlıurfa’da satılıyor. Suudi Arabistan’da Irak’ta da var. Füze fırlattı İran. Irak’tan Amerikan üsleri ile 200 tanesi düşürüldü. Bölgeyi himaye altına almışlar. Biz buna bakmalıyız.

“HEDEF TÜRKİYE, BU ÇOK AÇIK”

Can Özçelik: Büyük Ortadoğu Projesi haritası o yüzden önemli. 20 yıl öncesine, 50 yıl öncesine bakmak lazım. Hedef Türkiye, bu çok açık. Tabi ki Türkiye parçalanmaz. Tabii ki o küçücük devlet Türkiye’yi işgal edemez. Ama Türkiye’de istediği iktidarı kurabilir. Kendi oyununu oynamak için o iktidarı destekleyebilir. Amerikan’ın kontrolünde olan siyasilerle Türkiye’yi o plana itebilir. O yüzden ‘Dünya 5’ten büyüktür’ sözünü çok önemsiyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Türkiye’de eleştirebiliriz. İçeride konuşuruz, tartışırız. Ama dışarıda dünya 5’ten büyüktür.