İsrail’in Gazze’deki soykırımının 338’inci gününde başkent Tel Aviv’de "Gazze'de ateşkes anlaşması" talebiyle düzenlenen gösteriler günden güne şiddetini artırarak devam ediyor. Yaklaşık 500 bin kişi, Başbakan Benjamin Netanyahu'ya ateşkes ve esir anlaşmasına imza atması için çağrı yapıyor. İsrail merkezli haber kanalı Kanal 12, dün düzenlenen gösterilerin 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlenen en büyük gösterilerden biri olduğu bilgisini geçti.

“ELİ KANLI HÜKÜMET İSTİFA ET”

Protesto gösterilerinde, “Philadelphia Koridoru esir çıkmazına dönüşüyor,” “Onları eve getirin,” “Netanyahu İsrail'i öldürüyor” pankartları taşıyan göstericiler, İsrail başbakanı aleyhinde sloganlar attı. Ayrıca Gazze'deki esirlerin geri getirilmesi konusunda siyasi iradenin kayıtsızlığı ve savaşın yönetimini eleştirerek, ülke tarihinin “eli kanlı hükümetinin” istifasını istedi. Bununla birlikte erken seçim talep ettikleri protestolarını yinelerken bazı göstericiler de yerde oturarak eylem yaptı. İsrail polisi, gösteriyi dağıtmaya çalıştı. Protestocular Ayalon Otoyolu'nun girişini kısa süreliğine kapattı. Öte yandan Kudüs'teki gösteride ise, esir anlaşması isteyen göstericiler sokaklarda davullar çalarak, esirlerin serbest bırakılması için sloganlar attı.

“ABD YENİ ATEŞKES ÖNERİSİ SUNACAK”

Bunun yanı sıra İsrail basını, ABD'nin İsrail ile Filistinli gruplar arasında esir takası anlaşmasına varılması konusunda iyimser olmadığını ancak bu konuda yeni bir öneri sunacağını iddia etti. İsrail devlet televizyonu KAN'ın İsrailli ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, Washington yönetiminin, esir takası konusunda iyimser olmamasına rağmen Tel Aviv ile ara buluculara sunmak üzere yeni bir öneri üzerinde çalıştığı öne sürüldü. ABD yönetiminin "son fırsat önerisi" olarak nitelendirdiği yeni önerinin, bugün ya da ilerleyen günlerde taraflara sunulacağı belirtildi. ABD'nin yeni önerisinin, başta Philadelphia Koridoru olmak üzere İsrail ile Hamas arasında anlaşmazlık olan tüm konuları içerdiği ifade edildi.

“İKİ TARAF DA TAVİZ VERMELİ”

CIA Başkanı William Burns ise Gazze’de ateşkes müzakerelerinde son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki birkaç gün içinde daha ayrıntılı bir teklifte bulunacağız ve sonra göreceğiz. Ateşkese şu anda ne kadar yakın olduğumuzu size söyleyemem” diye konuştu.
Görüşmelerde sunulan planın yüzde 90’ının taraflar arasında kabul edilmiş olmasına rağmen geriye kalan yüzde 10’un bir sebepten dolayı kabul edilmediğini belirten Burns, müzakerelerde en zor kısmın da bu olduğunu söyledi. Burns konuşmasında, “Ateşkes için hem İsrail’in hem de Hamas’ın bazı zor seçimler yapması ve bazı siyasi tavizler vermesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

“SOYKIRIMI DURDURUN”

Dünyanın dört bir yanında Gazze’de acil ateşkes ilan edilmesi için protestolar sürüyor. Almanya’nın başkenti Berlin’de Filistin ile dayanışma göstermek ve İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için Platz der Luftbrücke Metro İstasyonu'nun yakınında yüzlerce kişi toplandı. Buradan Filistin bayraklarıyla yürüyüşe geçen göstericiler, Kreuzberg ilçesindeki Oranien Meydanı'na kadar yürüdü. Üzerinde "Bir soykırım, diğerini haklı çıkarmaz", "Caddeleri tahrip etmek kendini savunma değildir", "Almanya, Netanyahu'nun faşist rejimini̇ silahlandırmayı durdur" ve "Almanya sessizliği suç ortaklığıdır" yazan döviz ve pankartlar taşıyan göstericiler, "Cinayeti ve savaşı durdurun", "Filistin'e özgürlük", "Filistin'den elinizi çekin", "Siyonizm suçtur" ve "Soykırımı durdurun" sloganları attı. İngiltere’nin başkenti Londra'nın merkezindeki Piccadilly Circus'ta ise toplanan on binlerce gösterici, İsrail'in Londra Büyükelçiliğine doğru yürüyüş başlatarak İngiliz hükümetinden İsrail'e tam silah ambargosu uygulaması çağrısı yaptı. Ellerinde Filistin bayraklarının yanı sıra "Gazze'yi kurtarın", "İsrail'i silahlandırmaya son verin", "Şimdi ateşkes" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, "Özgür Filistin" sloganları attı.

TEL AVİV, MÜLTECİ KAMPINA SALDIRDI

Öte yandan İsrail, Gazze’deki katliam saldırılarına devam ediyor. Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda aynı aileden 4 Filistinli öldü. Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail ordusunun Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki El-Alemi bölgesine saldırı düzenlediği belirtildi. Saldırıda aynı aileden 4 kişinin hayatını kaybettiği aktarılan haberde, cenazelerin Kemal Advan Hastanesine kaldırıldığı ifade edildi. WAFA'nın haberinde ayrıca İsrail ordusunun Gazze'nin orta kesimindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nın kuzey bölgelerini topçu atışıyla hedef aldığı kaydedildi.