İsrail ile Hamas arasındaki savaşın 354’üncü gününde saldırıların odağı artık resmen Lübnan… Tel Aviv ordusu dün akşam saatlerinde Lübnan’ın kalbi Beyrut’u vurmaya başladı. Lübnan Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada saldırılar sonucunda 558 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu can kaybı sayısının 1975-1990 yılları arasındaki iç savaştan bu yana en yüksek kayıp olduğunu bildirerek tarihin “en kanlı gününü” yaşadıklarını duyurdu. Tel Aviv ordusu ise Lübnan içinde Hizbullah’a ait olduğunu iddia ettiği 1100 noktaya bomba yağdırdı. Savaş uçaklarının 650 sorti yaptığını aktaran ordu yetkilileri, 1.400’den fazla bomba atıldığını da belirtti.  Ayrıca Lübnan tarafından İsrail’e en az 200 roketin atıldığı da aktarıldı.

“GÜÇ DENGESİ DEĞİŞİYOR”

Öte yandan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ordunun kuzey sınırındaki güvenlik talimatlarını değiştirdiğini söyledi. İsrail başbakanı dün gerçekleşen güvenlik toplantısında, "Kuzeydeki güvenlik dengesini, güç dengesini değiştireceğimize söz verdim ve tam olarak bunu yapıyoruz" diye konuştu.

Netanyahu, İsrail ordusunun hava saldırılarını şiddetlendirdiği Lübnan’da halktan evlerini terk etmeleri gerektiğini öne sürerek, saldırılar sona erdiğinde "güven içinde evlerine dönebilecekleri" iddiasında bulundu. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ise İsrail ordusunun Lübnan'daki "sonraki aşamalara" hazırlandığını ve daha sonra ayrıntılı bilgi vereceğini söyledi ve "Esasen, Hizbullah'ın son 20 yıldır inşa ettiği muharebe altyapısını hedef alıyoruz. Bu çok önemli” dedi.

İsrail, Başkent Beyrut'u vurdu: Hedefteki isim açıklandı İsrail, Başkent Beyrut'u vurdu: Hedefteki isim açıklandı

LÜBNANLILAR ÜLKELERİNİ TERK EDİYOR

İsrail'in acımasız saldırıları nedeni ile Güney Lübnan'daki binlerce kişi evlerinden ayrıldı. Uluslararası ajansların geçtiği görüntülerde Lübnan'ın Sidon kentinde yaşanan trafik yoğunluğu ve evlerinden ayrılan insanların yaşadığı panik görüntülendi. BBC'nin Uluslararası Editörü Jeremy Bowen'ın bölgedeki son duruma ilişkin yaptığı analize göre, İsrail'in Lübnan'ın güneyine havadan başlayan saldırıları kara harekatıyla devam edebilir. Bowen "İsrail ordusu 23 Eylül sabahı basın toplantısında savaşla ilgili, Hamas'ı yok etmek ve rehinelerine ülkelerine geri götürmek hedeflerine, İsrail'in kuzeyinde yerlerinden edilen 60 binden fazla İsraillinin evlerine dönüşünü ekledi. İsrail hava kuvvetlerinin bölgeyi hedef alması nedeniyle Lübnan tarafında evlerini terk etmek zorunda kalan insanların sayısı bunun neredeyse iki katı. İsrail ordusu sözcüsü havadan saldırının devam edeceğini söyledi ancak sınır bölgelerindeki Hizbullah altyapısının yok edilmesi ve güçlerinin geri püskürtülmesinden de bahsetti."Bunun ordunun havadan kolaylıkla yapabileceği bir şey olduğunu düşünmüyorum.
 İsrail'in geçmişteki Lübnan işgalleri onlar açısından genellikle mutlu sonla bitmedi. İşgaller beklendiği gibi gitmedi ve İsrail için stratejik olarak büyük değişiklikler sağlayacağı tahmin edilse de geçmişte onları, kuzeyde güvenliğin sağlanması açısında daha büyük bir karmaşaya sürükledi” ifadesinde bulundu.

Skynews Lebanon Israel 6695157

İSRAİL'DE OHAL İLANI

İsrail'in gün boyunca hava saldırıları düzenlediği Lübnan'dan roketlerle karşılık verilmesi üzerine, Tel Aviv yönetimi yaptığı telekonferans oylamasında ülke genelinde 30 Eylül’e kadar olağanüstü hâl ilan edildiğini bildirdi.

HİZBULLAH’TAN İSRAİL ÜSLERİNE SALDIRI

Bunun yanısıra Hizbullah, İsrail'in kuzeyinde iki askeri havaalanı, bir üs ve bir patlayıcı fabrikasını hedef alan 6 füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu. Hizbullah'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, kuzeyde bulunan Afula şehrinin batısındaki Megiddo Askeri Havaalanı'nın Fadi 1 ve Fadi 2 füzeleriyle üst üste üç kez bombalandığı belirtildi. Lübnan sınırına 30 kilometre uzaklıktaki havaalanı Hizbullah tarafından ilk defa vurulmuş oldu.Bir başka açıklamada Ramat David Üssü ile havaalanının Fadi 2 füzesi, İsrail ordusunun kuzey bölgesine ulaşım ve lojistik destek sağlayan ana üs olan Amos Üssü'nün Fadi 1, Lübnan sınırına yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Zihron bölgesindeki bir patlayıcı madde fabrikasının ise Fadi 2 füzeleriyle vurulduğu ifade edildi.

İsrail'in saldırıları nedeniyle Beyrut seferleri iptal edildi İsrail'in saldırıları nedeniyle Beyrut seferleri iptal edildi

İSRAİL’İN GAZZE’DEKİ SOYKIRIM SALDIRILARI DEVAM EDİYOR

Tel Aviv ordusunun Gazze’deki soykırım saldırıları da bir yandan devam ediyor. Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü'nün Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada Han Yunus'taki saldırılara ilişkin bilgi verildi. Buna göre, sivil savunma ekipleri, Kayzan en-Neccar bölgesinde Ebu Harb ailesinin evine düzenlenen saldırı sonrası enkaz altından 5 kişinin cesedini çıkardı. Saldırıda 10 kişi de yaralandı. Et-Tahliye bölgesinde Ebu Cerbu ailesinin evine yönelik saldırıda ise 2 kişi hayatını kaybederken, 5'i yaralandı.

Türkiye'den dünyaya İsrail çağrısı: Gerekli tedbirler alınmalı Türkiye'den dünyaya İsrail çağrısı: Gerekli tedbirler alınmalı