Ekol TV Haber Müdürü Aziz Akova'nın sunumuyla ekrana gelen Paranın Yönü'nde, Yatırım ve Tasarruf Danışmanı Mert Başaran haftanın ekonomi gelişmelerini yorumladı. 

"KREDİ KARTLARI BİLİNÇLİ KULLANILMIYOR"

Son dönemlerde artan kredi borçlarını değerlendiren Başaran, "Kredi kartı borçları büyük bir sarmalın içine giriyor. Kredi kartında seviyeli bir şekilde kullanmak da var. Kartla alışveriş yapınca sanki bir daha o parayı ödemeyecekmiş gibi tavırlar sergiliyoruz. Bunlar kesinlikle yanlış. Mümkün olduğunca kredi kartlarından uzak durmakta fayda var" ifaderlerini kullandı.

"ULUSLARARASI ARENADA YOKUZ"

Türkiye'nin uluslararası markaları var mı sorusu üzerine konuşan Başaran, "Ne futbolda varız, ne de sanatda. Çok büyük sanatçılarımız var ama dünyada yok. Bizim böyle bir sorunumuz var" dedi. 

"TOPLUM OLARAK ÇOK İSRAF EDİYORUZ"

Türkiye'de tasarrufun olmadığını dile getiren Başaran, "Çocuklara bile tasarruf öğretiliyor. İsrafın haram olduğuna inanıyorlar. Bizim ülkemizde bunları yapınca cimri oluyoruz. Çok ciddi manada herşeyi israf ediyoruz. Yarını düşünmeden yaşıyoruz. Avrupa'ya baktığımız zaman onlar mallarında israf etmiyor. Ama bu durum bizde tam tersi bizde israf haddinden gerçekten fazla. İhtiyacımız olmayanı da almayı çok seviyoruz. Bunlar çok yanlış davranışlar. Biz Müslümanız değil mi? Kutsal kitabımızda ne diyor 'İsraf etmeyin' ama biz ediyoruz. Diğer taraftan yabancılara bakıyoruz yani Avrupa'ya onlar israf etmiyor. Bu yüzden bu ülkeler zengin oluyor. Onların döviz kuru o yüzden bizden farklı anlayamıyoruz olayı. İsraf bizim dinimizde haram ama Hristiyanlar uyguluyor. Bir şeylerin değişmesi lazım. Son dönemlerde ise çocuklara şimdi lüksü öğretiyorlar ve akran zorbalığına yol açıyor bu. Zenginle fakirin belli olmaması lazım" şeklinde konuştu. 

"BU KİRALARLA GEÇİNMEK ZOR"

İstanbul'da hızla kira artışları hakkına Başaran, "Bu kiralarla geçinmek kolay değil. İstanbul, bu rakamları daha ne kadar kaldırabilir, bilmiyorum. Dolayısıyla insanlar yavaş yavaş göç etmeye de başlıyorlar" dedi.