Gündem

İstanbul'da polis olmak zor: Nüfus 20 milyon polis sayısı 60 bin

İstanbul'da yaşanan suç oranları her geçen gün artmaya devam ediyor. Toplam 60 bin polis İstanbul'da görev alırken, 20 milyonluk şehirde yaşayan 333 kişiye 1 polis düşüyor.

Abone Ol

İstanbul'da suç oranlarındaki artış her geçen gün fazlalaşırken, suçlular cezaevinden salınarak yeniden suç işlemeye devam ediyor. İstanbul'da bulunan polis sayısının az olması ve suçluların dışarıya salınması, ekipleri zor durumda bırakıyor. 

"POLİSLERİN ÇALIŞMA SAATLERİ ÇOK FAZLA"

Çalışma saatleri ve ekstra çıkan görevlere değinen Emekli Cinayet Büro Amiri Savaş Kurtbaba, "Çalışma saatleri çok zor, 12 saat görev yapıyorsunuz, bazen 18 saate yükseliyor. Sürekli amirleri tarafından mobbing uygulanıyor. Psikopat, yeni yetişmiş, 16 yaşındaki  uyuşturucu bağımlıların tuzaklarıyla karşı karşıya kalıyor. Son zamanlarda motosikletli yapılanmalar başladı. Yurtdışında yaşayan mafya liderleri oradan burayı yönetiyorlar. İstanbul'da bütün ilçelerdeki emniyet güçlerini çoğaltarak, bu tür gruplar üzerinde baskı kurulması lazım" ifadelerini kullandı.

"PERSONELİN ORYANTASYON ALMASI LAZIM"

İş Güvenliği Uzmanı Şebnem Akman Balta, "Sahaya çıkacak personelin, daha önceden tecrübesinin olması veya tecrübeli personel ile birlikte sahaya yönlendirilmesi önemli. Karşılaşabileceği bütün riskleri de, amiri ile oryantasyondan geçtikten sonra sahada göstermesi çok önemli" ifadelerini kullandı.  

"UFAK SUÇLULAR ÇIKARIM DÜŞÜNCESİYLE SUÇ İŞLİYOR"

Avukat Sevgi Deniz, yaşı ufak suç oranlarının arttığını ve uygulanan ceza uygulamalarında yetersiz kalındığını belirterek, "Ceza muhakemesi kanunundan yaş küçüklüğü bir cezai indirimdir. 12 yaş altı zaten ceza almıyor, 12-15 yaş arası bir rapor alınıyor(bunun ceza  ehliyeti varsa) bir indirim uygulanıyor. 19 yaşına geldiğinde dosyalar adeta patlamış şekilde, "Ben zaten çıkarım, çok fazla içeride kalmam" düşüncesiyle çok fazla suça karıştıklarını görüyoruz. Potansiyelli suçlu, suçu meslek edinen haline gelerek suç işlemeye devam ediyorlar" dedi.

Yaşı ufak suçluların dışarı çıkarılması hakkında da konuşan Sevgi Deniz, "Adalet Bakanlığının sitesinde yayınladığı verilere göre, cezaevi kapasite çok dolu. İçeride yatacak bir yer yok. Bu doluluk göz önüne alınıyor. İnfaz yasasında suçların büyüklüğüne göre, daha ağır suçlarda farklı oranda, hafif suçlarda farklı oranlarla cezaevinde yatma süreleri değişiyor. 3'te 2 olan var, 3'te 1 olan var" ifadelerini kullandı.