Ahlat’ta gerçekleşen Kabine toplantısı tarihte bir ilk olma özelliğini taşıyor çünkü Kabineye ilk defa farklı bir ev sahipliği yapıyor. Genellikle iki hafta ara ile gerçekleşen Kabine toplantısı Ankara Beştepe’de yapılıyordu. Ancak milyonları ilgilendiren konuların ele alındığı Kabine toplantısının adresi bu sefer Ahlat olurken vatandaşların konuya ilgisi de günden güne artıyor…

KABİNE TOPLANTISI NEDEN AHLAT’TA YAPILIYOR?

Kabine toplantısının Ahlat’ta yapılacağına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla geldi.

Altun yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 25-26 Ağustos'ta Malazgirt Zaferi'nin 953'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Ahlat ve Malazgirt'i ziyaret edecek, bu vesileyle 25 Ağustos Pazar günü Ahlat, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak olan Kabine Toplantısı'na başkanlık edecektir." İfadelerini kullandı.

Kabine toplantısının neden Ahlat’ta yapıldığına ilişkin sorular da bu açıklama ile son bulmuş oldu.

Kabine Toplantisi Neden Ahlatta B-1

AHLAT NEREDE VE ÖNEMİ NE?

Ahlat günümüzde Bitlis iline bağlı bir ilçedir. Ahlat’ın batısında Nemrut, doğusunda ise Süphan dağı bulunmaktadır.

Kabine toplantısının gerçekleşeceği Ahlat’ın önemi esas olarak Malazgirt Zaferi’ne dayanmaktadır. Malazgirt Zaferi elde edildiğinde Bizans İmparatorluğu yıkılış sürecine girerken, Selçukluların Anadolu’ya girişi için de bir kapı açılmış oldu. Zira bu savaşla birlikte Anadolu bir Türk yurdu haline geldi.

İşte 1071 yılında gerçekleşen ve kazanılan Malazgirt savaşında Ahlat ve Ahlat’taki garnizonun büyük önemi bulunmaktadır. Savaş için Ahlat’tan yola çıkan Selçuklu kuvvetleri ile onları Malazgirt Ovası’nda bekleyen Doğu Roma ordusu arasındaki ilk savaşların Ahlat – Malazgirt arasındaki engebeli alanlarda yapıldığı tahmin edilmektedir.