Kademeli emeklilik sistemi çalışanlar arasında heyecana neden oluyor. Pek çok kişi kademeli emeklilik tablosu ile kaç yaşında emekli olacağını hesaplıyor. EYT uygulamasının hayata geçirilmesi ile yaklaşık 5 milyon kişinin emekli olduğu biliniyor. Ancak EYT ile emekli olma şansını kıl payı kaçıranlar kademeli emeklilik sistemini bekliyor…

Para K-1

KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NEDİR?

Kademeli emeklilik sistemi EYT düzenlemesinin hayata geçirilmesinin ardından emeklilik hakkı elde edemeyenler için çıkarılması beklenen sistem olarak tarif ediliyor.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin hayata geçirilmesi ile 8 Eylül 1999 tarihi ve öncesinde sigorta başlangıcı bulunan çalışanlar emeklilik hakkı elde etti. 2023 yılında 2 milyonu aşkın kişi emekli olurken, EYT ile emekli olanların sayısı 2024 yılında 4,8 milyona ulaştı.

Diğer yandan 8 Eylül 1999 tarihinde sigortası olanlar EYT ile emekli olurken, 9 Eylül 1999 tarihinde sigortası olan çalışanlar bu uygulamanın dışında kaldı. Sadece bir gün fark ile emekliliği kaçıranlar olurken, tek bir gün için 17 yıl gibi bir süre farkı oluştu.

İşte bu ve bu gibi hak kayıplarının telafi edilmesi için çalışanlar kademeli emeklilik sistemini büyük heyecanla bekliyor. Bu sistem sayesinde farklı tarihlerde sigorta girişi olan çalışanların da farklı tarihlerde emekli olmasına imkan sağlanabilecek.

Para P-1

KADEMELİ EMEKLİLİK SİSTEMİ NE ZAMAN ÇIKACAK?

Milyonlarca çalışanın büyük umutlarla beklediği kademeli emeklilik sisteminin en zaman Meclis’e geleceği ve ne zaman çıkacağı konusunda henüz net bir tarih bilgisi bulunmuyor.

Çalışanların 1 gün için 17 yıl fazla çalışma konusunda tepkisi büyürken EYT’nin SGK bütçesi üzerinde olumsuz etki yaratması nedeniyle yeni bir emeklilik sistemi düzenlemesi yapılmayacağına dair söylentiler bulunuyor. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz daha önce kademeli emeklilik hakkında yaptığı açıklamada "Sosyal güvenlikle ilgili şu anda bir çalışmamız yok," açıklamasını yapmıştı.

Para O-1

KADEMELİ EMEKLİLİK TABLOSU İLE KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLURUM?

Kademeli emeklilik sisteminin hayata geçirilmesi ile uygulanması beklenen tablo şu şekilde ifade ediliyor.

Kademeli Emeklilik Sistemi Tablosu A