Hazine ve Maliye Bakanlığı kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefleri tek tek tespit etti. 2023-2024 döneminde 4 milyarlık kayıt dışı ticaret ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç ve haksız rekabet oluşturanların takipçisiyiz" dedi.
"KAYIT DIŞIYSANIZ MALİYE KAPINIZI ÇALACAK"
Hazine ve Maliye Bakanlığı denetim seferberliğini sürdürdüğünü, 4 milyarlık kayıt dışı saat ticaretinin tespit edildiğini belirtti. Bakan Şimşek, "Kayıt dışıysanız bilin ki maliye kapınızı mutlaka çalacak" diyerek vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç elde edilenler takip edildiğini açıkladı.
LÜKS SAATLER BAKANLIK TAKİBİNDE
Vergi Denetim Kurulu (VDK), 6 bin 500 mükellefe yönelik operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda 4 milyarlık kayıt dışı saat ticareti tespit edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tanesi milyonlarca lirayı bulan saatleri kimlerin aldığını ve bu kişilerin harcamalarını kontrol ederek; kazancın kaynağının da araştırılacağını bildirdi.
ROLEX'TEN OMEGA'YA KADAR
VDK'nin analiziyle, ilk aşamada 944 farklı marka ve model saatin kayıt dışı satışı saptandı. Analize takılan saatlerin bir kısmı Rolex, Omega, Patek Philippe gibi markaların imitasyon ürünleri oldu.
KARA PARA AKLAMA SUÇLARINA YÖNELİK ARAŞTIRMA DEVAM EDİYOR
Sadece kayıt dışı imitasyon saat ticareti değil, orijinal saatlere yönelik tüketici profilleri de takibe alındı. Tanesi milyonlarca lirayı bulan lüks saatlerin alıcılarının gelir ve harcama profilleri de kontrol ediliyor. Bu süreçte görülebilir bir kazancı olmayan mükelleflerin lüks saatlere ödedikleri tutarlar dikkate alınarak bu kazancın kaynağı araştırılıyor. Bu kapsamda, arka planda kara para aklama, gelir saklama gibi suçlara yönelik araştırmalar da yürütülüyor.