Gündem

KİMYASAL HADIM NEDİR?KİMYASAL HADIM YASASI TÜRKİYE’DE VAR MI, ÇIKACAK MI? Bakan Tunç’tan kimyasal hadım açıklaması

Kimyasal hadım konusu son zamanlarda yaşanan taciz ve istismar olayları nedeniyle sık sık gündeme geliyor. Pek çok kişi suçlulara kimyasal hadım cezasının uygulanmasını isterken, Adalet Bakanı Tunç da konuya dair çok önemli bir açıklamada bulundu. Peki, kimyasal hadım nedir, Türkiye’de var mı? İşte Bakan Tunç’un konuya dair açıklaması…

Abone Ol

Taciz ve istismar olayları kamu vicdanını sızlatırken, 2 yaşında istismara uğradığı tespit edilen Sıla bebeğin cenazesi yürekleri dağladı. Bu suçları işleyenlerin cezalandırılmasında ise kimyasal hadım uygulaması yeniden gündeme geldi. Hadım cezası Avrupa’nın birçok ülkesinin yanı sıra ABD’de uygulanıyor ve suçlular cerrahi müdahale ile hadım ediliyor. Türkiye’de ise yasalarda kimyasal hadım uygulamasının yer aldığı görülüyor…

KİMYASAL HADIM NEDİR?

Tıpta, "Kimyasal kastrasyon" olarak yer alan kimyasal hadım bir kişinin cinsel dürtülerini azaltmak veya kontrol altına almak amacıyla kimyasal maddelerin kullanılması ile gerçekleştirilen bir uygulamadır. Kimyasal hadım, genellikle hormon ilaçları kullanılarak gerçekleştirilir ve kişinin cinsel isteğini ve libidosunu düşürür.

Kimyasal hadımda çoğunlukla erkeklerde erkeklik hormonu olarak da bilinen testosteron seviyesini düşüren ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlar, vücudun doğal testosteron üretimini engelleyerek veya bloke ederek cinsel dürtülerin azalmasına neden olur.

KİMYASAL HADIM TÜRKİYE’DE VAR MI, ÇIKACAK MI?

Son günlerde gündemden düşmeyen kimyasal hadım cezası ile ilgili bir yönetmelik 2015 yılında Özgecan Arslan cinayetinin ardından çıkarıldı ancak Danıştay, yönetmelikteki "cinsel isteğin yok edilmesi" gibi tanımların yasada yer almadığına hükmetti ve yaptırım hakimin takdirine bırakıldı.

Danıştay 10. Dairesi, kamuoyunda 'Hadım Yönetmeliği' olarak bilinen 'Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik’in en kritik maddesini durdurdu.

Danıştay , yönetmeliğin yasal dayanağı olan İnfaz Kanunu’nun 108. maddesindeki "Tıbbi tedaviye tabi tutulma ve tedavi amaçlı programlara katılma yükümlülüğüne' vurgu yaptı.

Kararda, yönetmeliğin 7/1. maddesinde "Cinsel isteğin azalmasını veya yok edilmesini sağlayan yöntem" ifadesine yer verilerek, kanunda yer almayan bir tanımlamaya gidildiği ve 'tıbbi tedavi' kavramından ayrılındığını belirtildi.

BAKAN TUNÇ’TAN KİMYASAL HADIM AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuyla ilgili açıklamasında “Türk yasalarının kimyasal hadım cezasına uygun olduğunu, maddenin uygulamaya geçirilmesinin gündeme gelebileceğini” ifade etti.