Haberler

Kırım'ın sesini dünyaya duyuran sergi İstanbul'da açıldı

Emel Kırım Vakfı ve Kırım Türklerinin 90 yıllık sesi Emel dergisinin düzenlediği "Daima Bekleyeceğim Balam" adlı sergi, Kırım Türklerinin yaşadığı insan hakları ihlallerine dikkat çekmek amacıyla İstanbul'da açıldı. Sergi, Rusya tarafından haksız yere hapse atılan Kırım Tatarları ve ailelerine destek çağrısında bulunuyor.

Abone Ol

Emel Kırım Vakfı ve Kırım Türklerinin 90 yıllık sesi Emel dergisinin Kırım Türklerinin haklarını savunmak ve Rusya'nın Kırım'daki haksız uygulamalarına dikkat çekmek amacıyla başlattığı kampanyanın ikinci aşamasını "Daima Bekleyeceğim Balam" adlı sergiyle devam ettiriyor. 5 Ekim 2024 tarihinde İstanbul’da başlayan sergi, Kırım’daki insan hakları ihlallerine ve haksız yere tutuklanan Kırım Tatarlarının yaşadıklarına ışık tutuyor. 

16 KIRIMLI ANNE VE ÇOCUKLARININ FOTOĞRAFLARI

Sergi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Fatih’teki merkezinde açıldı ve evlatları Rusya’nın çeşitli hapishanelerinde esir tutulan 16 Kırımlı annenin ve çocuklarının fotoğraflarını içeriyor. Bu anlamlı etkinlik, Kırım Tatarlarının 80 yıl önce yaşadığı sürgünün acılarını ve Rusya'nın 2014’ten beri süren Kırım işgalinin sonuçlarını gözler önüne seriyor.

"SÜRGÜN 1944'TE BAŞLADI"

Açılış konuşmasını yapan Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilsky, Kırım Tatarlarının maruz kaldığı baskılara dikkat çekti. Nedilsky, Kırım'ın 1944 yılında Sovyet rejimi tarafından gerçekleştirilen sürgüne uğratıldığını ve 2014’te Rusya tarafından işgal edildiğini belirterek, Rusya’nın Kırım Tatarlarına karşı insan hakları ihlallerini sürdürdüğünü vurguladı.

Konferansın ilk konuşmasını yapan Emel Kırım Vakfı Başkanı Zafer Karatay, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı işgal etmesiyle birlikte Kırım Tatarlarının büyük bir zulümle karşı karşıya kaldığını belirtti. Karatay, “218 kişi Kırım’da yasa dışı olarak alıkonuldu, bunların 132’si Kırım Tatarı. 214 çocuk, babasız büyüyor. Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelesi tüm Türk dünyası için hayati önem taşıyor” dedi.

SERGİ KIRIM TATAR ANNELERİNİN SESİ

Ukrayna ZMINA İnsan Hakları Merkezi proje yöneticisi Victoria Nesterenko da sergide bir konuşma yaparak, Kırım’daki insan hakları ihlallerinin kayıt altına alındığını ve bu serginin, seslerini duyurmak isteyen Kırım Tatar anneleri için önemli bir platform olduğunu belirtti. Nesterenko, “Bu kadınlar tüm dünyadan destek bekliyor” diyerek uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal, Rusya’nın Kırım’daki baskı politikalarının yanı sıra Kırım Platformu’nda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kırım’a verdiği desteğin önemine değindi. Celal, Erdoğan’ın, "Kırım Ukrayna’nın bir parçasıdır" mesajının Rusya tarafından hoş karşılanmadığını dile getirdi.

Etkinlikler, 6 Ekim’de Gebze’de, Ekim ayında Ankara’da ve 5-12 Ekim tarihleri arasında Eskişehir’de devam edecek. Bu sergi ve etkinlikler, Kırım Tatarlarının sesi olmayı sürdürüyor.